Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αλέξης Τσίπρας: Οι… ατάκες που έγραψαν ιστορία

Ως πολιτικός άνδρας με φυσική ευφράδεια και αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό χάρισμα, ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται με μια τεράστια παραγωγή από αξιομνημόνευτες αποστροφές και ατάκες.

Ασχέτως εάν οι περισσότερες εξ αυτών ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, ακόμη και όταν πρόδιδαν ασυγχώρητη επιπολαιότητα ή και θεαματική άγνοια στοιχειωδών εννοιών, ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα καθόρισε μια ολόκληρη ιστορική περίοδο.

Σε τέτοιον βαθμό ώστε οι φράσεις του απερχόμενου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να μη χρήζουν περαιτέρω πραγματολογικών προσδιορισμών. Αρκούν από μόνες τους για να παραπέμψουν απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα, στον τρόπο σκέψης και, γενικότερα, στην αντίληψή του για τον κόσμο γύρω του.

Οι «μνημειώδεις» φράσεις

Για τον ιδεολογικό και πολιτικό αναπροσανατολισμό της παράταξής του πριν από τις εκλογές του 2021: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο, να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το Κέντρο, με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα».

Για τα μνημόνια

(Ερώτηση δημοσιογράφου, τον Μάιο του 2014) Κύριε Τσίπρα, τελικά θα «σκίσετε τα μνημόνια»;
– «…ναι, και θα είναι μέρα μεσημέρι. Η διαφορά μας με το σύστημα που καταρρέει είναι ότι εμείς δεν λέμε και μετά ξεχνάμε. Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, φρόντισαν να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα, επειδή έκαναν καθεστώς το μνημόνιο, θα πιάσουμε μετά έναν-έναν από τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που πέρασαν και μας γύρισαν στις αρχές του εικοστού αιώνα».

Για τον ΕΝΦΙΑ (Οκτώβριος 2014)
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται. Καταργείται».

Οταν απέρριψε την πρόταση άρσης του αδιεξόδου από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, τον Ιανουάριο του 2015:
– «Το πρόγραμμα (που πρότεινε ο Ντάισελμπλουμ, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο) απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Θέλω να είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που τηρεί τις υποσχέσεις του. Οι προκάτοχοί μου έκαναν τούμπα μόλις ανέλαβαν. Εγώ σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω».

Για το πόσο καλά γνώριζε την Ε.Ε.:

– «Οι αυξήσεις των μισθών είναι που δημιουργούν την ανάπτυξη».

Για το ριφιφί που εισηγήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το καλοκαίρι του 2015, στο Εθνικό Νομισματοκοπείο:
– «Ρε συ Παναγιώτη, θα θεωρηθεί κλοπή. Δεν έχω άλλη επιλογή. Και να θέλουμε να το κάνουμε, δεν έχουμε κάνει καμία προετοιμασία».

Για τα όρια της Ελλάδας:
– «Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;».

Για τον κίνδυνο αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, το 2015:
– «Και λοιπόν; Και τι έγινε αν φύγουμε από τη Σένγκεν; Η Δανία έχει φύγει δύο φορές, ο Μπερλουσκόνι έκανε το ίδιο για την Ιταλία».

Για την τραγωδία στο Μάτι, με τις φοβερές πυρκαγιές στην Αττική τον Ιούλιο του 2018:
(Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ενώ υπήρχαν νεκροί και εγκλωβισμένοι στην παραλία).
– «Αυτήν την ώρα, τι αέρα έχει, πνέει στην περιοχή; Αύριο πρωί, τι ώρα θα αρχίσουν τα πτητικά μέσα; Εχουμε εντοπίσει τα σημεία που θα πάνε; Εχουμε κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό; (τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Μετά από την εκατόμβη, μιλώντας σε πυρόπληκτη που συνάντησε στο Μάτι, σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση: – «Να σου πω και κάτι; Και να έπαιρνες αυτά τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες».

Για την προσωπική μετριοφροσύνη του:
– «Με κατηγορήσατε για οίηση, κυρία Μπακογιάννη. Θα είχε κάθε δικαίωμα και θα ήταν δικαιολογημένη μια μικρή οίηση σε κάποιον που δεν προέρχεται από “τζάκι” και κατάφερε στα σαράντα του να γίνει πρωθυπουργός».

Για την αντίδραση των αγορών το 2015: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουν – ή, μια και βρισκόμαστε στην Κρήτη, εμείς θα παίζουμε τη λύρα και αυτοί θα χορεύουν πεντοζάλη»

«Τα μαργαριτάρια: • «Κάναμε στροφή 360 μοιρών προς την αντίθετη κατεύθυνση» • «Είδαμε σήμερα τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας» • «Οι παγετώνες (στην Πέλλα) κάποιες φορές καταστρέφουν την παραγωγή»» data-plugin-zoom=»»>

– «Ποιος είναι αυτός ο Βίζερ που τον αναφέρετε συνέχεια;» (τον Μάρτιο του 2105 και ύστερα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας δεν ήξερε καν τον επικεφαλής του Euroworking group Τόμας Βίζερ).

Για την οικονομία γενικότερα:
– «Η οικονομία είναι το ατού μου».

Για το 2015 και αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των υστέρων:
– «Κύριε Μητσοτάκη, γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια, προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα».

– «Εμείς το 2015 υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο μέχρι τέλος. Αυτό δεν ήταν ψέμα. Μπορεί, και το παραδεχθήκαμε, να είχαμε σε πολλά την αυταπάτη. Ομως δεν διακινήσαμε μια συνειδητή πολιτική απάτη όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης».

Για το ενδεχόμενο νίκης του Κ. Μητσοτάκη το 2019:
– «Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο τις εθνικές εκλογές να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 του Μάη 2019 θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω από την ελληνική περιφέρεια».

Η συζήτηση με τον Κλίντον
Μια από τις στιγμές που έχει μείνει στην ιστορία ήταν και όταν ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να μιλήσει αγγλικά σε συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον.

Για τη 13η σύνταξη (που δεν έδωσε ποτέ, σε μόνιμη βάση):
– «Είμαστε υπερήφανοι γιατί, μόλις μπορέσαμε, δώσαμε τη 13η σύνταξη, μια ανάσα αξιοπρέπειας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
– «Αν δεν είχε λυθεί το πρόβλημα, θα είχαμε μια “Λιβύη” στα βόρεια σύνορά μας».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ:
– «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο Τραμπ ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη:
«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι’ αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια».

Για τον Πάνο Καμμένο: «Ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της Δεξιάς. Εγώ ήμουν από μικρός στον χώρο της Αριστεράς και είχα την αίσθηση ότι είναι ένας μπούλης. Ενα παιδί μιας πλούσιας οικογένειας. Και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικά λαϊκός άνθρωπος, ζεστός».

Οι άλλοι για τον Αλέξη:
αποθέωση και ανάθεμα

Σταύρος Θεοδωράκης: «Είναι ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο».

Μίκης Θεοδωράκης: «Και ο Τσίπρας, ΠΑΣΟΚ είναι κατά βάθος».

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρόεδρος της Λιθουανίας (τον Ιούλιο του 2015): «Καμία χώρα δεν αξίζει μια κυβέρνηση που ψεύδεται. Μας λες ψέματα, λες ψέματα στον λαό σου, είναι ντροπή!».

Θεανώ Φωτίου: «Ο Τσίπρας είναι ένας ηγέτης παγκόσμιας ακτινοβολίας, απ’ αυτούς που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια».

Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει το μεγάλο προσόν που είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου – να είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία. Και πολύ συμπαθής. Ο Τσίπρας έχει ταχύτατη αντίληψη και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να συζητάς από τα πιο στοιχειώδη στην αρχή μαζί του για φτάσεις εκεί που θέλεις. Πιάνει πουλιά στον αέρα».

Αλέκος Αλαβάνος, πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προκάτοχος και κομματικός «ανάδοχος» του Τσίπρα: «Νομίζω πως τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός, δεν είχα εγώ τη δύναμη να κάνω κάτι τέτοιο. Εγώ έκανα μια προσπάθεια να φύγει από το παλιό η Αριστερά, πιστεύοντας πως ένας νέος άνθρωπος θα συμβάλει. Επεσα εντελώς έξω. Το έχω πει και πολλές φορές: Κι ο Ιησούς έπεσε έξω με τον Ιούδα. Αυτή η προδοσία της Αριστεράς και αυτή η απαξίωση της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία την οποία έχει κάνει ο κύριος Τσίπρας δεν την έχει κάνει ο χειρότερός μας αντίπαλος μέχρι τώρα και με τόσο μεγάλη επιτυχία. Ο Τσίπρας είναι πιο δεξιός από τον Μητσοτάκη. Υπάρχει άλλη ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και πραξικοπηματική, η οποία να παρέδωσε το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς διαχείριση σε έναν οργανισμό που ελέγχεται από ξένους; Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ο Τσίπρας αυτοτοποθετήθηκε σε κάποια ζητήματα πιο δεξιά και από τη Ν.Δ. Ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία κίνηση και είπε “ΟΧΙ, θέλουμε σκίσιμο των μνημονίων”. Ενα δημοψήφισμα αποφάσισε ΟΧΙ στις κατευθύνσεις που μας δίνει η τρόικα και σε μία ημέρα η κυβέρνηση το έκανε ΝΑΙ. Αυτό είναι από τα χειρότερα πολιτικά πραξικοπήματα που έχει βιώσει η Ελλάδα στη νεότερη Ιστορία. Είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα και μου κάνει εντύπωση η μη αντίδραση και η σιωπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρα ο επικεφαλής είναι πραξικοπηματίας πολιτικός και ξαναψηφίστηκε με πολύ μειωμένη ψήφο, με τεράστια αποχή και με τεράστια απογοήτευση και πλέον ο ελληνικός λαός δεν πιστεύει. Ο ελληνικός λαός κατάλαβε τι έγινε και απογοητεύτηκε».

Ο Τσίπρας για τον Τσίπρα, την περίοδο της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., το 2015: «Μόλις διάβασα ένα άρθρο του Σταύρου Λυγερού. Το κάθαρμα, με έχει πιάσει ακριβώς: παρομοίασε την κατάσταση που βρίσκομαι τώρα με το ψάρεμα του ξιφία. Εγώ έχω καταπιεί το αγκίστρι αλλά παραείμαι δυνατός για να με βγάλουν από το νερό. Κι έτσι κάνουν υπομονή. Με τραβάνε έξω για λίγο και μετά μου χαλαρώνουν το σύρμα. Μετά με τραβάνε πάλι έξω. Και αυτό θα κάνουν έως ότου με εξουθενώσουν. Μόλις νιώσουν την αδυναμία μου, θα με τραβήξουν πάνω απότομα, με μία μόνο κίνηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει ένα εντυπωσιακό πολιτικό ένστικτο. Πήρε ένα κόμμα στο 3% και το πήγε στο 36%. Τον σέβομαι και δεν τον υποτιμώ ως πολιτικό μου αντίπαλο».

By