Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Alibaba: Πουλά το μερίδιό που κατείχε σε όμιλο μέσων ενημέρωσης

Ένας επενδυτικό σκέλος της Alibaba σχεδιάζει να πουλήσει το 5,01% του μεριδίου της στην Mango Excellent Media Co., ένα τηλεοπτικό δίκτυο αγορών και ψυχαγωγίας που εδρεύει στην κεντρική επαρχία Hunan.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο ολοκλήρωσε την αγορά μόλις πριν από εννέα μήνες, ζητά απαλλαγή από τη συμφωνία δέσμευσης ενός έτους, όπως προκύπτει από την κατάθεση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο θέλει η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα να πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της South China Morning Post, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την επιρροή της στην κοινή γνώμη στην Κίνα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποτελούσε βασικό στόχο σε μια εκτεταμένη καταστολή που επεκτάθηκε από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη fintech στην ασφάλεια των δεδομένων, την εκπαίδευση μετά το σχολείο, τα τυχερά παιχνίδια και τώρα την κουλτούρα των θαυμαστών των διασημοτήτων.

«Αυτή μπορεί να είναι η αρχή», λέει ο Feng Chucheng, πολιτικός αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Plenum. “Το Πεκίνο ανησυχεί πολύ για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιήσουν τον έλεγχό τους για “παράνομα” συμφέροντα ή χειραγώγηση της κοινής γνώμης”.

Ενώ η κατάθεση δεν αποκάλυψε την προτεινόμενη τιμή πώλησης ή τους υποψήφιους αγοραστές, οι μετοχές της Mango έχουν πέσει περίπου 40% από τότε που αποκαλύφθηκε η προσφορά της Alibaba να επενδύσει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης πέρυσι. Η μεγαλύτερη εταιρεία είχε καταβάλει 6,2 δισεκατομμύρια γουάν (960 εκατομμύρια δολάρια) για το μερίδιο 5%, το οποίο αποτιμάται σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια με βάση την αποτίμηση της αγοράς της Mango κατά το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η μετοχή της εταιρείας με έδρα τη Χανγκζού έχει υποχωρήσει περισσότερο από το μισό από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον περασμένο Οκτώβριο, αφού η αρχική δημόσια προσφορά της θυγατρικής Ant Group Co. απορρίφθηκε και οι αντιμονοπωλιακές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που κατέληξε σε πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων.

    (Visited 1 times, 1 visits today)
By