Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Αλλάζει ονομασία και το κόμμα του Ζάεφ στα Σκόπια

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αλλαγή ονομασίας θα προχωρήσει και το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Το σημερινό “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της «Μακεδονίας»» θα πρέπει να αντικατασταθεί σε «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της «Βόρειας Μακεδονίας”» , ενώ εξετάζονται και άλλα σενάρια όπως: “Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Μακεδονίας” ή σκέτο “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Νεζαβίσεν’, η αλλαγή του ονόματος του κόμματος θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο, ωστόσο μέλη του κόμματος, δεν αποκλείουν τη λήψη απόφασης κατά το προσεχές Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που έχει ανακοινωθεί για τις 3/3/2019. Στο Συνέδριο θα επιλεγεί και ο υποψήφιος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις Προεδρικές Εκλογές.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE (“Εσωτερική ’’Μακεδονική’’ Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη ’’Μακεδονική’’ Ενότητα”) που έχιε ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε “Σεβέρνα Μακεντόνιγια”.

By