Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Alpha Bank: Η Τρόικα έχει εμμονές

Η  τράπεζα θεωρεί ότι μεγάλο μέρος της ύφεσης οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τις αστοχίες.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Η Τρόικα έχει εμμονές, υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Η τράπεζα επικαλείται πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ όπου η Ελλάδα  εμφανίζεται, όπως επισημαίνει, αναμφισβήτητα και με διαφορά η χώρα με  την εντυπωσιακότερη πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς προσαρμογής. Και συνεχίζει «παρ”  όλα αυτά, στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. του Μαρτίου του 2013, η Τρόικα εξακολουθεί να έχει εμμονές σε θέματα μικρότερης εμβέλειας και να επιβαρύνει δυσανάλογα το οικονομικό κλίμα.  Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής  οικονομίας. Ιδίως όταν, στην σημερινή συγκυρία η δημοσιονομική  προσαρμογή συνεχίζεται με ρυθμό πολύ καλύτερο του αναμενομένου».

Στη συνέχεια η Alpha Bank αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου διμήνου που φτάνει τα 463 εκατ. ευρώ, αλλά και στη μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών , χωρίς να παραβλέπει ότι υπάρχει υστέρηση στις επιστροφές φόρων.

Επίσης, η τράπεζα θεωρεί ότι μεγάλο μέρος της ύφεσης του 2012 που άγγιξε το 6,4% οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου αλλά στην επίδραση εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών (διακράτηση δόσεων δανειακής ενίσχυσης και απειλή εξόδου της χώρας από τη ΖτΕ, καταποντισμός του οικονομικού κλίματος και μεγάλη απώλεια καταθέσεων  λόγω και της πολιτικής αστάθειας, δραστικός περιορισμός των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος και των επιχορηγήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κ.ά.).

Για το 2013 η τράπεζα παραμένει αισιόδοξη και σημειώνει σημαντικές βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία, όπως:

την αύξηση 1,9% της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας το Δ” τρίμηνο του 2012

την αύξηση 2,7% των εξαγωγών το ίδιο χρονικό διάστημα

 

By