Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Alpha Bank και Πειραιώς πωλούν το Κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα

Alpha Bank και Πειραιώς με αγγελία σε διεθνή sites ανακοινώνουν ότι πωλούν το κτήμα Μέρλιν στην Δασιά στην Κέρκυρα, έκτασης περίπου 608 στρεμμάτων, το οποίο περιήλθε στην κατοχή τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων του κατασκευαστικού ομίλου ΑΕΓΕΚ το 2008.

Η APE Fixed Assets Α.Ε. (θυγατρική εταιρεία των τραπεζών με ποσοστά 72,2% για την Alpha Bank και 27,8% για την Πειραιώς) ελέγχει το Κτήμα και η πώληση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η οικογένεια Μέρλιν και το κτήμα Μέρλιν

Ο άγγλος Τσαρλς Ουίλιαμ Λουί Μέρλιν (1821-96), εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα με την οικογένεια του το 1839 ως γραμματέας του αγγλικού προξενείου και αργότερα ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Ιονικής Τράπεζας.

Η οικογένεια επέστρεψε αργότερα στην Αγγλία, αλλά έμεινε εδώ ο γιος του ο Τσαρλς Πράιορ (1850-98) και έτσι χαράχτηκε η οδός Μέρλιν στο Κολωνάκι για να χωρίσει κληρονομικά μερίδια του οικοπέδου τους.

Γιος του Τσαρλς Πράιορ ήταν ο Σίδνεϊ Μέρλιν (1875-1952), ο οποίος πήρε μέρος στην πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896 ως μέλος της βρετανικής σκοπευτικής ομάδας. Ξαναπροσπάθησε στους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι και τελικά κατάφερε να πάρει ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο στη Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα (η οποία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και γι’ αυτό δεν θα βρείτε τον Σίδνεϊ να αναφέρεται στο πάνθεο των ολυμπιονικών).

Ο Σίδνεϊ είχε σπουδάσει γεωπόνος και, για να βάλει σ’ εφαρμογή αυτά που είχε μάθει, κατέληξε στην Κέρκυρα, όπου η οικογένεια είχε αγοράσει ένα κτήμα από τους Θεοτόκηδες, τη γνωστή ιστορική οικογένεια του νησιού. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη, τη Ζαΐρα (μητέρα του Γεωργίου Ράλλη από τον δεύτερο γάμο της).

Όμως ο Σίδνεϊ δεν οφείλει τη δόξα του ούτε σ’ αυτόν το γάμο (που δεν κράτησε πολύ) ούτε στις αθλητικές του επιδόσεις. Στο κτήμα Μέρλιν, στην περιοχή Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας, ο Σίδνεϊ όχι μόνο ανέπτυξε τη γνωστή ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών Μέρλιν αλλά έφερε από την Ιαπωνία και τα κουμκουάτ, από τα οποία παρασκευάζεται το γνωστό κερκυραϊκό ηδύποτο.

*με πληροφορίες από το corfuland.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)