Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Alpha SecureWeb: Πλέον δε χρειάζεται να θυμάστε πολύπλοκα usernames & passwords

Το ασφαλές, πιο εύκολο από ποτέ με τη νέα υπηρεσία της Alpha Bank.

Παρότι το πλαστικό χρήμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού προσφέρει όχι απλώς ευκολία και οφέλη στις συναλλαγές, αλλά «χτίζει» μέχρι και το αφορολόγητο του κάθε Έλληνα, οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί στη χρήση του όσον αφορά στις online αγορές. Βασικότερος λόγος για αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι ο φόβος που έχουν οι κάτοχοι πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών τους.

Παράλληλα, και το θέμα της ευκολίας στη χρήση των καρτών και των συστημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαφύλαξη της ασφάλειας των συναλλαγών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αφού πολλές φορές οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να θυμούνται πολλά ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης (usernames και passwords) για κάθε διαφορετικό μέσο πληρωμής. Αποτέλεσμα αυτών των ενδοιασμών από την πλευρά των κατόχων καρτών είναι ότι, ενώ ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου προσεγγίζει στη χώρα μας τα 4 δισ. ευρώ, πρώτη επιλογή όσον αφορά στις πληρωμές των αγορών παραμένει η απαρχαιωμένη αντικαταβολή.

Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους χρήστες καρτών, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μία «κούρσα εξοπλισμών», όσον αφορά στα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν για την επεξεργασία των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, εισάγοντας παράλληλα και νέα εργαλεία για τη διευκόλυνση και την προσέλκυση περισσότερων πελατών τους στον κόσμο των online αγορών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογικής καινοτομίας αποτελεί η Alpha Bank, με την αναβαθμισμένη υπηρεσία της Alpha SecureWeb. Με τις νέες δυνατότητες της υπηρεσίας, οι χρήστες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έκδοσης Alpha Bank (Visa, Mastercard και American Express) «απελευθερώνονται» από την ανάγκη να θυμούνται πολύπλοκα και διαφορετικά ονόματα χρήστη και κωδικούς. Με την εγγραφή της κάρτας τους στην υπηρεσία, οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον με ένα απλό SMS που θα λαμβάνουν στο κινητό τους να έχουν ένα μοναδικό κωδικό μίας χρήσης (One Time Password – OTP) για την ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής τους. Ο κωδικός έχει διάρκεια 5 λεπτά και είναι διαφορετικός για κάθε συναλλαγή, παρέχοντας το μέγιστο βαθμό ασφάλειας για τους καταναλωτές.

Η όλη διαδικασία της εγγραφής στην αναβαθμισμένη υπηρεσία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αυτή θα χρειαστεί μόνο μία φορά, όταν κάποιος θελήσει να πραγματοποιήσει μία online αγορά. Τότε, εμφανίζεται μία οθόνη που ζητά από τον χρήστη να συμπληρώσει κάποια από τα στοιχεία της κάρτας του και να επιβεβαιώσει το κινητό του τηλέφωνο. Από την επόμενη αγορά του, θα μπορεί να λαμβάνει στο κινητό του έναν κωδικό μίας χρήσης, ώστε να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του με μέγιστη ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω της υπηρεσίας Alpha SecureWeb, η Alpha Bank προστατεύει τις αγορές στο διαδίκτυο, αποτρέποντας την μη εξουσιοδοτημένη χρήση των στοιχείων της κάρτας. Το Alpha SecureWeb προσφέρει τις υπηρεσίες «Verified by Visa», «Mastercard SecureCode» και «American Express SafeKey», μέσω των οποίων διασφαλίζονται οι διαδικτυακές συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τις αντίστοιχες κάρτες.

By