Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ, υλοποιεί ο Όμιλος της Alumil στην παρούσα χρονική φάση, σε Αίγυπτο και ελληνική μητρική, ενώ στο α’ εξάμηνο 2025 οι πωλήσεις τρέχουν με +15%, δηλαδή με ταχύτερους ρυθμούς από τη θετική μεταβολή που είχαν στο σύνολο του 2024, όταν αυξήθηκαν κατά +13%, κυρίως λόγω της αύξησης σε όγκο των πωληθέντων συστημάτων αλουμινίου.
Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών, προχωράει η μεγάλη επένδυση στο Κάιρο της Αιγύπτου, ύψους 6-7 εκατ. ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση πρέσας διέλασης αλουμινίου. Την περίοδο αυτή, ταξιδεύουν για τις εγκαταστάσεις της Alumil Misr τα τμήματα της πρέσας, με την εκτίμηση ότι η τοπική εταιρεία, που εφοδιάζει τις αγορές της Βόρειας Αφρικής, θα περάσει στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου το καλοκαίρι του 2026.
Να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις της Αιγυπτιακής θυγατρικής, υπάρχει ήδη βαφείο, όπως και τμήμα κατεργασίας εξαρτημάτων, αλλά η εγκατάσταση της πρέσας διέλασης, με παραγωγική δυναμικότητα έως 6.000 τόνους προφίλ ετησίως, ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου .
Ρομποτικά συστήματα στις αποθήκες της Alumil στο Κιλκίς
Η δεύτερη επένδυση που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, αφορά την εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων στις αποθήκες (logistics) της μητρικής Alumil, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρόνοι εξυπηρέτησης των πελατών της βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2025. Ο Όμιλος της Alumil, που έχει την παραγωγική βάση του στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, απασχολεί περίπου 3.200 εργαζομένους, έχει παρουσία σε 60 χώρες, 34 θυγατρικές και 12 εργοστάσια.
Η Alumil, την τελευταία πενταετία ( 2020-2024), αύξησε τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 89% – από τα 241 εκατ. ευρώ, σε 455 εκατ. και, τα ΕΒΙΤDA διπλασιάστηκαν, αφού από τα 24,9 εκατ του 2020, ανήλθαν πέρυσι σε 50,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις έτους 2024, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 455,1 εκατ., αυξημένος κατά +12,9% έναντι εκείνου του 2023 ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων/EBITDA, αυξήθηκαν κατά 58,1%.
Αυτό το οποίο επισημάνθηκε ιδιαίτερα, κατά την παρουσίαση, ήταν η πολύ σημαντική βελτίωση της σχέσης Δανείων προς ΕΒΙΤDA ( ο σχετικός Δείκτης έπεσε στο 2,93 από 6,4) στη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας. Όσον αφορά το απόλυτο νούμερο των δανειακών υποχρεώσεων της Alumil, τα δάνειά της μειώθηκαν από τα 159 εκατ., σε 147 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως τονίσθηκε, η μεγάλη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, μειώνει τη σημασία των δανειακών επιβαρύνσεων, επιτρέποντας μάλιστα στην Alumil να αυτοχρηματοδοτεί την ανάπτυξή της.