Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Amazon: Καταγγελία για απειλές εργαζομένων που μιλάνε για την κλιματική αλλαγή

Ομάδα εργαζομένων της Amazon κατήγγειλαν ότι η εταιρία τους απείλησε ευθέως με απολύσεις επειδή καταφέρονται κατά της κλιματικής αλλαγής και εκφράζονται ανοιχτά για περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν και την πολιτική της εταιρείας, σύμφωνα με το CNBC.

Το «Amazon Employees for Climate Justice» δήλωσε πως οι εργαζόμενοι απειλήθηκαν με το επιχείρημα ότι παραβίασαν τις πολιτικές της εταιρείας, μετά από εκκλήσεις τους προς την Amazon να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, η ομάδα καταγγέλλει ότι εργαζόμενοι προσεγγίστηκαν από το νομικό τμήμα και το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας, επειδή παραβίαζαν την επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας.

Στο κείμενο διαβάζουμε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν e-mails που απειλούσαν με λήξη της εργασίας τους, εάν συνέχιζαν να μιλάνε για τις επιχειρήσεις της Amazon.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό αφορά δύο εργαζομένους, στους οποίους η εταιρεία είπε ότι θα απολυθούν αν συνεχίσουν να μιλάνε για την εταιρεία, αναφέρει εκπρόσωπος της ομάδας στο CNBC.

Ο ένας από τους δύο, ο Maren Costa, δήλωσε ότι «δεν είναι ώρα να πυροβολήσεις τους αγγελιοφόρους. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σιωπήσουν αυτούς που μιλούν ».

Στην ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται ότι η εταιρεία άλλαξε τον Σεπτέμβριο την πολιτικής της με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της εταιρείας πριν μιλήσουν για αυτή δημόσια.

Η εταιρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η πολιτική της σχετικά με υπαλλήλους που τοποθετούνται δημόσια δεν είναι καινούργια, καθώς «αφορά όλους τους εργαζόμενούς της που ενδέχεται να λάβουν “ειδοποίηση” από την ομάδα του ανθρώπινου δυναμικού εάν μάθουμε κάποια πολιτική της δεν ακολουθείται».

Επιπλέον, η Amazon τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «παροτρύνονται να δουλεύουν με τις ομάδες τους» και μπορούν να προτείνουν αλλαγές στην εταιρεία μέσα από «εσωτερικούς διαύλους επικοινωνίας».

Η ομάδα ζητά από την εταιρία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030, να περιορίσει τις εργασίες του με εταιρείες με ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει τη χρηματοδότηση πολιτικών και εκπροσώπων συμφερόντων που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι η Amazon στοχεύει να βασιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξ ολοκλήρου μέχρι το 2030 και να έχει καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040. Τα σχέδια θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Ωστόσο την επόμενη μέρα περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους απεργώντας για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες ότι δεν τηρείται η προθεσμία για την (κλιματική) μετάβαση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ εργαζομένων και Amazon ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 όταν δημοσιεύτηκε ένα γράμμα όπου κατηγορούσε την εταιρεία για τη χρηματοδότηση πολιτικών και εκπροσώπων συμφερόντων που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By