Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

American Eagle: Μέσα σε μία νύxτα έφυγε από την Ελλάδα

Μέσα σε μία νύχτα «έφυγε» από την Ελλάδα η αμερικανική φίρμα νεανικής ένδυσης American Eagle Outfitters (ΑΕΟ). Η ΑΕΟ, που ήρθε στην Ελλάδα ως master franchise υπό την αιγίδα του Ομίλου Notos Com Holdings την 1 Οκτωβρίου του 2015, δεν ανανέωσε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις επιδόσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στο «αμερικανικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως υποστήριξε στο powergame.gr η διοίκηση του Ομίλου Notos Com, ούτε η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να συνεχιστεί η εμπορική συνεργασία, αφού υπήρχαν προβλήματα. «Συμβαίνουν αυτά όταν συνάπτεις εμπορικές συμφωνίες, δεν κρατούν για πάντα», ανέφερε.

Σημειώνεται πως η American Eagle Outfitters διέθετε πέντε αποκλειστικά καταστήματα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα) και ένα outlet στο One Outlet στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, υπήρχαν 3 corners εντός των πολυκαταστημάτων Νotos και από τον Ιούλιο του 2022 λειτουργούσε και νέο outlet στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen.

Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα μαγαζιά της ΑΕΟ έχουν κατεβάσει ρολά, συνεχίζει να λειτουργεί το ελληνικό ηλεκτρονικό site της εταιρείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για λίγο καιρό ακόμα στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση πως η εταιρεία προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» το απόθεμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο powergame.gr πρώην εργαζόμενη σε κατάστημα της AEO, η ανακοίνωση έγινε από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο τα γκρίζα σύννεφα υπήρχαν. Η αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων και αξεσουάρ με έδρα το SouthSide Works στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια «είχε σταματήσει να προμηθεύει τα ελληνικά καταστήματα με καινούργιο εμπόρευμα από τον Νοέμβριο του 2022». «Ως εκ τούτου, αναγκαζόμασταν να πωλούμε καλοκαιρινά ρούχα», δηλώνει. Εντούτοις, η διοίκηση δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, σχολιάζοντας πως η έλευση της πανδημίας Covid-19 επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου για όλες τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους των καταστημάτων, οι οποίοι ήταν περίπου 150 άτομα προσωπικό, οι επιλογές που είχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν δύο. Είτε τα άτομα ενσωματώνονταν σε κάποιο άλλο πόστο άλλης εταιρείας, είτε, αν δεν το επιθυμούσαν, απολύονταν. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση εκατέρωθεν.

Πριν από δύο χρόνια, ο οικονομικός διευθυντής της American Eagle, Mike Mathias, είχε ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο 200 έως 250 καταστημάτων American Eagle, σύμφωνα με το CNBC. Το κλίμα αυτό, βέβαια, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία πριν από λίγες μέρες.

Η American Eagle Outfitters ξεπέρασε την Τετάρτη τις εκτιμήσεις της αγοράς για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές έχουν πλέον επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας και τονώνουν την αγοραστική κίνηση, παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

Παράλληλα, οι μετοχές της American Eagle σημείωσαν άλμα περίπου 7% σε διευρυμένες συναλλαγές, καθώς η εταιρεία επανέφερε επίσης το τριμηνιαίο μέρισμα σε μετρητά ύψους 0,10 δολαρίων ανά μετοχή, αφού το διέκοψε τον Σεπτέμβριο.

Τον Ιανουάριο, η American Eagle ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους του τέταρτου τριμήνου κινήθηκαν στο υψηλότερο σημείο των προβλέψεών της, επωφελούμενη από την απόφασή της να διορθώσει τα αποθέματα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει πως τα έσοδα του 2023 θα κυμανθούν από σταθερά έως ανοδικά σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, δεδομένου του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο αύξηση 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By