Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Αναβιώνοντας το success story

Στη δέσμευση της Cosco για περαιτέρω επένδυση στον Πειραιά και των Αζέρων για τον αγωγό ΤΑΡ ποντάρει ο πρωθυπουργός.

SamarasΔύο καλές ειδήσεις, μία από τον Κάπτεν Γουέι Τζιαφού τον επικεφαλής της Cosco για τον Πειραιά και μία από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό ΤΑΡ θέλει ο Αντώνης Σαμαράς ώστε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό να αρχίσει να επανοικοδομεί το success story που κατέρρευσε με πάταγο προ ημερών.

Στην Ελλάδα βρίσκονται εκπρόσωποι της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του τεράστιου αζέρικου κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ και αναμένεται εκτός από το νέο υπουργό ΠΕΚΑ να συναντηθούν και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στην κοινοπραξία συμμετέχει και η Socar, η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε η πώληση του ΔΕΣΦΑ, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως… προάγγελος επιλογής του αγωγού ΤΑΡ αντί του Ναμπούκο. Ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα και μέσω Αλβανίας και Αδριατικής κατευθύνεται στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη. Πέραν του ότι θεωρείται πιο συμφέρουσα επιλογή που ενισχύει τους εναλλακτικούς αγωγούς προς την Ευρώπη, ο ΤΑΡ έχει και πολύ πρακτικές, εκτός από συμβολικές και γεωπολιτικές, οικονομικές ωφέλειες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κατασκευή του ΤΑΡ στην ελληνική οικονομία, μόνο κατά την περίοδο κατασκευής του αγωγού (2015 – 2018) το όφελος για το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 320 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα υπάρξουν 2.700 θέσεις απασχόλησης ετησίως. Η τελική επιλογή από την κοινοπραξία αναμένεται τα επόμενα 24ώρα.

Πέραν των Αζέρων, το φλερτ με τους οποιους φούντωσε μετά το ταξίδι Σαμαρά στο Μπακού, ισχυρός παραμένει και ο «οικονομικός έρωτας» με τους Κινέζους.

Ο κ. Σαμαράς θα παραβρεθεί στις 18:00 το απόγευμα στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Cosco στον προβλήτα ΙΙΙ στο Νέο Ικόνιο. Στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων, που παραδίδονται σχεδόν δύο χρόνια πριν το συμβατικό χρόνο, το παρών θα δώσει και ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού κολοσσού Cpt Wei Jiafu.

Σαμαράς και Γουέι αναμένεται να έχουν συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας όχι μόνον στον Πειραιά αλλά και σε σειρά άλλων λιμένων και αεροδρομίων, καθώς είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Συνάντηση και με Vodafone-Wind για το ενιαίο δίκτυο

Πέραν των «μεγάλων», στην κατάσταση που είναι η χώρα, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να παραγνωρίζει και τα «μικρά». Όπως η πρόθεση των εταιρειών Vodafone και Wind να επενδύσουν, από κοινού, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων φωνής και δεδομένων στην Ελλάδα.

Οι επικεφαλής των δύο εταιρειών θα διαβούν, σήμερα το μεσημέρι, και αυτοί την πόρτα του Μαξίμου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By