Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Θα πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικότατες συναντήσεις

tsipras-alexis-pri

Σήμερα αναχωρεί για την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, επί αμερικανικού εδάφους, ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις, αν και δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς- σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου- ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη μόνο για δύο ημέρες, κατά τις οποίες θα έχει κατ” ιδίαν συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας.

Όμως, αναμένονται επαφές μεταξύ Τσίπρα και Ομπάμα, κατά τη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου και το γεύμα που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παράλληλα, την Τετάρτη πιθανότατα- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ενώ είναι πιθανό στις μεταξύ τους συνομιλίες να μετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το ζήτημα του χρέους θα είναι ψηλά στην ατζέντα αυτών των επαφών. Άλλωστε, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πριν από δύο ημέρες οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ο Μπαράκ Ομπάμα- σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο- σημείωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Ακόμη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου και θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για την “Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015” αλλά και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση. Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας, ενώ θα συμμετάσχει και σε πάνελ το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By