Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση και αναβολή για το μαύρο στα κανάλια – Όλες οι αντιδράσεις

Πίσω ολοταχώς από την κυβέρνηση μετά τις τον σάλο που ξέσπασε από την τροπολογία που προσπάθησε να περάσει ο Νίκος Παππάς Παρασκευή βράδυ, με την οποία θα έπεφτε μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου και ύστερα από επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Βουλής, όλες οι διαδικασίες για μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, αναβάλλονται, καθώς προέχει η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Κουμουτσάκος: Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά δεν συναινούμε σε νέο ΕΣΡ

Η τροπολογία αποσύρθηκε γιατί προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, σχολίασε το πρωί του Σαββάτου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, η ΝΔ δεν συναινεί στο να δημιουργηθεί το νέο ΕΣΡ.

Βενιζέλος: Παροξύνεται η θεσμική εκτροπή

«Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τροπολογία Παππά και την απόσυρσή της.

Η τροπολογία προσέβαλε ευθέως το ΣτΕ, ενώ η εσπευσμένη απόσυρσή της κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ενέργεια συνομολογεί την «αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τέτοιες «δήθεν επιδείξεις ισχύος» γυρίζουν μπούμερανγκ για την κυβέρνηση που εκτίθεται ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου:

«Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται.

Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατάθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του.

Η εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, γιατί έτσι συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθειά κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

 

ΝΔ: Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία του Νίκου Παππά που δίνει στα κανάλια που δεν πήραν άδεια πέντε ημέρες για να κλείσουν.

«Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες».

«Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», καταλήγει η ΝΔ.

Λοβέρδος: Φασισμός

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην τροπολογία Παππά που προβλέπει ότι θα κλείσουν σε 5 ημέρες τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ενδεικτικά: «Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)