Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αναδίπλωση Παππά: Είμαστε ανοιχτοί σε τροπολογίες – Να συναινεσουμε για το ΕΣΡ

Ανοιχτός σε αλλαγές στην τροπολογία για τα τηλεοπτικά κανάλια δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ερωτήθηκε για το αν η τροπολογία που θα κατατεθεί θα είναι ίδια με εκείνη που αποσύρθηκε. «Εχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις. Αν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση και θα τις λάβουμε υπόψη».

Οταν ρωτήθηκε για το αν μία από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσε να αφορά αλλαγή του χρονικού περιθωρίου στο οποίο θα πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια- η αρχική τροπολογία έκανε λόγο για πενθήμερο μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ- δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. «Θα μπορούσε να προκληθεί ένας δημιουργικός διάλογος, αν γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι συμφέρον του πολιτικού συστήματος να σταλεί μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου».

Σε νέα ερώτηση, για το αν είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο η τροπολογία να προβλέπει άλλο χρονικό περιθώριο για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Παππάς απάντησε «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές με ευρύτερες συναινέσεις. Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα ψηφιστεί η τροπολογία».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προβλέπει η τροπολογία να πέσει «μαύρο» στα κανάλια δίχως άδεια μόνο μετά από την τελική απόφαση του ΣτΕ. «Αυτό δεν μπορεί να νομοθετηθεί», σχολίασε.

Στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Παππάς δεν έδωσε σαφή απάντηση αφού αρκέστηκε να πει ότι: Έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είμαστε δικαιωμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θέτει επί τάπητος μόνο η Νέα Δημοκρατία και «δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Αλίμονο αν περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ»

Οταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ο κ. Παππάς απάντησε «Αλίμονο αν για τις αποφάσεις της διοίκησης περιμέναμε τις τελεσίδικες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ», ενώ συμπλήρωσε ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να αδρανήσει.

Αν «πέσει» ο διαγωνισμός γυρνάμε στην προηγούμενη κατάσταση

Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι σε περίπτωση που ο νόμος και ο διαγωνισμός κριθούν αντισυνταγματικοί, τότε θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση και «ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει». Σε ερώτημα για το αν θα επιστραφούν τα χρήματα, απάντησε πως σε περίπτωση που θα κινηθούν δικαστικές οι εταιρείες που μετείχαν στον διαγωνισμό λογικά θα κερδίσουν.

«Θα ήταν προτιμότερο να είχε πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ»

Την παρουσία μόνο τεσσάρων καναλιών υπεραμύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας πως «μη βιωσιμότητα των καναλιών αποτελούσε τη ρίζα της διαπλοκής».

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να το ξανασκεφτεί», τονίζοντας πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να λειτουργήσουν με όρους συναίνεσης.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ήταν προτιμότερο να είχε πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπό το ΕΣΡ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα».

«Παραλάβαμε ένα ΕΣΡ, να σας θυμίσω ένα περιστατικό για το αν θα έπρεπε να αλλάξουν ή να συμπληρωθούν τα μέλη του. Το νομικό συμβουλίου του κράτους με ενημέρωσε πως το ΕΣΡ δεν θα είχε νόμιμη σύνθεση. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να προχωρήσουμε σε νομική συγκρότηση. Να παυτούν τα μέλη που η θητεία τους είχε λήξει», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

«Ο νόμος ο δικός μας έχει δώσει τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ απ” ότι έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Βρεθήκαμε ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου. Κατέρρευσε μία προπαγάνδα που ήθελε πως βάζαμε τους δικούς μας και φέρνω το παράδειγμα του ΣΚΑΙ», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο διαγωνισμός θεραπεύει μια νομική στρέβλωση»

Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κατάσταση προ του διαγωνισμού για τις άδειες ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική», με διαρκώς μειούμενη απασχόληση.

«Ο διαγωνισμός θεραπεύει μια νομική στρέβλωση», δήλωσε ο κ. Παππάς υποστηρίζοντας πως ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών επέβαλαν το δικό τους συμφέρον εις βάρος του Δημοσίου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «αεροπειρατεία».

Ο κ. Παππάς επισήμανε πως «οι ιδιοκτήτες που κατέχουν άδεια γνωρίζουν πως την πήρα μέσω μιας νόμιμης διαδικασίας», ενώ υποστήριξε πως με τον διαγωνισμό διασφαλίζεται η ποιότητα των προγραμμάτων.

Σχετικά με την έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και τον αριθμό «4» υπογράμμισε: «Η Φλωρεντία είπε τέσσερις και εξήγησε το γιατί. Λέμε ότι το βασικό μας επιχείρημα ήταν το θέμα της οικονομικής επιβιωσιμότητας. Κανάλια ζητούσαν δάνεια και εκεί ήταν η βάση της διαπλοκής. Βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε. Ουδείς θα παίρνει άδεια και θα εξαρτάται»

(Visited 1 times, 1 visits today)