Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αναγνώρισε το Κόσοβο η ΔΟΕ

«Οξύτατη» αντίδραση της Σερβίας

doe-kosobo

Οξύτατες αντιδράσεις από τη Σερβία έχει προκαλέσει η απόφαση να γίνει η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου δεκτή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίαση στο Μονακό να κάνει δεκτή ως μέλος την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου. Την απόφαση χαιρέτισε η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου, που ιδρύθηκε το 1992. Εκπροσωπεί περισσότερες από 30 ομοσπονδίες, 13 από τις οποίες είναι Ολυμπιακών αθλημάτων . Έξι από τις ομοσπονδίες (πινγκ-πονγκ, ιστιοπλοϊα, άρση βαρών, μοντέρνο πένταθλο, τζούντο, τοξοβολία) είναι μέλη των αντίστοιχων διεθνών ομοσπονδιών.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι απαράδεκτη και άνευ αρχών και πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό Χάρτη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση αναγνώρισης του Κοσόβου από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κ. Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι ο Ολυμπιακός Χάρτης προβλέπει ότι η αίτηση ένταξης προέρχεται από ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

«Με την απόφαση αυτή η ΔΟΕ παραβιάζει τη μέχρι τώρα πρακτική της που προβλέπει ότι μόνο μέλος του ΟΗΕ μπορεί να γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ενέργεια αυτή συνιστά κατάχρηση και υστερόβουλη πολιτικοποίηση του αθλητισμού και η ΔΟΕ ως παγκόσμια οργάνωση προσηλωμένη στην ανάπτυξη του αθλητισμού και την προώθηση της κατανόησης και της φιλίας, έχει αναλάβει το ρόλο του πολιτικού διαιτητή», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει:

«Η Σερβία θεωρεί ότι η ΔΟΕ δεν θα πρέπει να είναι φόρουμ στο οποίο θα λαμβάνονται αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε διεθνές επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να συμβάλει στην ενότητα και στην κατανόηση, αντί για τη δημιουργία νέων διχασμών», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Δεν έκανε εντύπωση στον Ντίβατς

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, Βλάντε Ντίβατς, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγην με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να δεχθεί το Κόσοβο ως μέλος της. «Δεν εξεπλάγην επειδή πριν από τρεις μήνες το ζήτημα τέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ και γνωρίζαμε ότι θα γίνει δεκτό. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και το μεταφέραμε στη ΔΟΕ στη διάρκεια της συζήτησης, αλλά εμείς είμαστε αθλητική όχι πολιτική οργάνωση κι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Δεν έχω να πω κάτι καινούριο, επειδή ήταν αναμενόμενο μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να δεχθεί το Κόσοβο ως προσωρινό μέλος», δήλωσε ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Σε ερώτηση για το αν αθλητές της Σερβίας και του Κοσόβου θα αγωνιστούν μεταξύ τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν βρεθούν αντιμέτωποι ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας απάντησε καταφατικά. «Φυσικά πρέπει να είμαστε μέρος της κοινωνίας. Το 1992 δεν πήγαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιμένω να βλέπουμε μέσα από τα μάτια του αθλητισμού και να αφήσουμε τους πολιτικούς να επιτελέσουν το έργο τους», ανέφερε.

By