Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Ανακάλυψε άψογα διατηρημένη ρωμαϊκή βίλα στον… κήπο του! (φωτό)

Η ανακάλυψη έγινε στο Γουίλτσαϊρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εκτελούσε εργασίες στον κήπο του με σκοπό την ηλεκτροδότηση μιας αποθήκης

vila

Μία άψογα διατηρημένη ρωμαϊκή βίλα ηλικίας περίπου 1.400 ετών ανακάλυψε τυχαία ένας Βρετανός από το Γουίλτσαϊρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ενώ εκτελούσε εργασίες στον κήπο του με σκοπό την ηλεκτροδότηση μιας αποθήκης που βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, ο Luke Irwin εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό, ενώ έσκαβε τον κήπο. Έκπληκτος με το εύρημά του, ο σχεδιαστής χαλιών τράβηξε μία φωτογραφία το ψηφιδωτό και την έστειλε στο Ιστορικό Μουσείο Αγγλίας και Σάλισμπερι, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Μέσα σε 24 ώρες, είχαν καταφθάσει στο σημείο αρχαιολόγοι, ώστε να εξετάσουν με τα ίδια τους τα μάτια το εύρημα.

vila2

Αντιλαμβανόμενοι ότι είχαν να κάνουν με μια σημαντική ανακάλυψη, οι ειδικοί του μουσείου ξεκίνησαν ανασκαφές και σύντομα διαπίστωσαν ότι το ψηφιδωτό αποτελούσε τμήμα του δαπέδου ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου. Μετά από εργασίες οκτώ ημερών, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μεγάλα τμήματα της περίτεχνης και άψογα διατηρημένης βίλας, η οποία πιστεύουν ότι χτίστηκε το διάστημα 220-175 μ.Χ.

vila1
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα τριών ορόφων που μάλιστα περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα, όπως κοσμήματα και νομίσματα, αλλά και μεγάλη ποσότητα από όστρακα. Σύμφωνα με την ομάδα των αρχαιολόγων που έχει αναλάβει την ανασκαφή, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βίλα αποτελούσε την κατοικία μιας πλούσιας και σημαντικής οικογένειας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζούσε σε αυτήν ακόμα και ένας… αυτοκράτορας.

vila3

(Visited 1 times, 1 visits today)
By