Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάλυση Bloomberg: Τι σημαίνει η θετική ετυμηγορία της Moody’s για την Ελλάδα

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες την Παρασκευή και μάλιστα από τον πλέον αυστηρό οίκο Moody’s.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αξιολόγηση σηματοδοτεί ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς καλύτερες ημέρες αφήνοντας πίσω της την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 με σταθερές προοπτικές, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλοι οίκοι, όπως η ιαπωνική Rating and Investment Information., η γερμανική Scope Ratings και η καναδική DBRS Morningstar, έδωσαν προσφτάτως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

«Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ», αναφέρει ο οίκος στη χθεσινή του ανακοίνωση.

Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο που δείχνει επέκταση της οικονομίας κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Υπενθυμίζεται προς η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ανησυχίες

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές μπορεί να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, αλλά ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις. Με αυτήν τη διπλή αναβάθμιση, πέρασε η Ελλάδα και το πρώτο τεστ για τη δημοσιονομική κυρίως πορεία της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος η Moody’s», ανέφερε η Moody’s, αναφερόμενη στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το ακόμη μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους και τις πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή.

By