Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Αναλυτές Wall: 20 μετοχές που μπορούν να νικήσουν την bear market

Του Sergei Khlebnikov

Με τις μετοχές σε τροχιά για ένα από τα χειρότερα έτη στην πρόσφατη ιστορία της Wall Street εν μέσω ανησυχιών για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον κίνδυνο να περάσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία, κορυφαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε «αμυντικές» μετοχές με σταθερά περιθώρια κέρδους και ταμειακές ροές που θα αντέξουν μια bear market.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Evercore ISI ανέφεραν την Πέμπτη ότι αρκετοί τραπεζικοί τίτλοι θα επωφεληθούν από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Μαΐου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επιθετική αύξηση προκειμένου να τιθασεύσουν το ράλι του πληθωρισμού.

Η εταιρεία ξεχωρίζει τις μετοχές των Wells Fargo, First Republic Bank, Comerica και KeyCorp, οι οποίες δυνητικά ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ενισχύονται οι ισολογισμοί τους από δάνεια και καταθέσεις, ενώ παράλληλα διατρέχουν «μικρότερο πιστωτικό κίνδυνο σε σχέση με ανταγωνιστές τους, εάν εξασθενήσει το θετικό momentum της οικονομίας».

Αναλυτές της Jefferies επισημαίνουν ότι οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στον «ανθεκτικό» Αμερικανό καταναλωτή θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές casual dining, οι οποίες μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την ανοδική τους τάση επωφελούμενες από την πρόσφατη στροφή των καταναλωτικών δαπανών από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

Παρόλο που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν «αγκάθι», οι αλυσίδες εστίασης δεν αναμένεται να πληγούν σημαντικά. Ίσα-ίσα, σύμφωνα με την Jeffries, οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες θα λειτουργήσουν υπέρ τους, ξεχωρίζοντας ως παραδείγματα την Dave & Buster’s, την Bloomin” Brands –ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Outback Steakhouse– και το Cheesecake Factory.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, προέβλεψε ότι το sell-off θα συνεχιστεί, καθώς κλιμακώνεται ο κίνδυνος να περάσει σε ύφεση η οικονομία. Εντούτοις, ο ίδιος εντόπισε αρκετές «εταιρείες υψηλής ποιότητας που ίσως μπορούν να αντέξουν τη bear market», εστιάζοντας σε περιπτώσεις με ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές. Συγκεκριμένα, ξεχώρισε πέντε «αμυντικές» μετοχές που μπορούν «να ενισχυθούν σε λογικά επίπεδα»: Exxon Mobil, Coca-Cola, Deere & Co, Abbott Laboratories και CVS Health.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της UBS προειδοποίησαν ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί, αφού οι αγορές δεν τον έχουν ακόμη κοστολογήσει. Η τράπεζα συνιστά στους επενδυτές να αναζητήσουν μετοχές με σταθερά περιθώρια κέρδους που θα αντέξουν τον στασιμοπληθωρισμό, όπως οι: Costco, Kroger, eBay και Procter & Gamble, καθώς και οι Microsoft, Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott Laboratories, Chevron και Exxon Mobil.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων έχουν πυροδοτήσει τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση, γεγονός που επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Ο S&P 500 έτρεξε ένα σερί 7 εβδομάδων με απώλειες, το χειρότερο από το 2001 (σ.σ.: την Παρασκευή ο ευρύτερος δείκτης έβαλε τέρμα σε αυτό το αρνητικό ρεκόρ, αφού ενισχύθηκε κατά 6,6% στην εβδομάδα), πέρασε προσωρινά σε περιοχή bear market, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκε μεν, αλλά παραμένει σε διψήφιο ποσοστό κάτω από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου. Τα τελευταία πρακτικά της Federal Reserve δείχνουν ευρύτατη σύγκλιση ως προς την ανάγκη να συνεχιστεί η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, με τους αξιωματούχους της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συμφωνούν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τη φορά, στις επερχόμενες συνεδριάσεις του Ιουνίου και Ιουλίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By