Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Ανάπτυξη 2,1% το 2019 και 2,2% για το 2020 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 2,1% γι το 2019 και 2,2% γι το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν τις οποίες ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019 κάτι που συνεπάγεται ρυθμό ανάπτυξης 1,3%, μικρότερο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που σύμφωνα με την Κομισιόν, δείχνει τον τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδας.

Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη των επενδύσεων, ειδικά στον τομέα των κατασκευών, ενώ η κατανάλωση έχει ανακάμψει εν μέρει από το προηγούμενο τρίμηνο. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στη διάρκεια του έτους αντισταθμίζοντας τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα.

Συνολικά, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 2,1% το 2019 και να αυξηθεί ελαφρώς περισσότερο στο 2,2% το 2020, καθώς η Κομισιόν αναμένει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται στο 0.8% για το 2019 και για το 2020.

Συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη για έβδομο συνεχόμενο έτος το 2019, καθώς αναμένεται επέκταση των οικονομιών όλων των κρατών μελών. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, όπως οι ήπιες χειμερινές συνθήκες και η ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Επίσης, επωφελήθηκε από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, χάρη στα οποία τονώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε διάφορα κράτη μέλη. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία επισκιάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι παράγοντες αυτοί εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό τομέα, τον πλέον εκτεθειμένο στο διεθνές εμπόριο, και προβλέπεται να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.

Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για αύξηση 1,2 % του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4 %, βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %). Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ παραμένουν αμετάβλητες στο 1,4 % το 2019 και στο 1,6 % το 2020.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By