Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Ο ανασχηματισμός έχει ήδη προαναγγελθεί και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του Νοεμβρίου εάν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση.

Όμως ο συνδυασμός μίας απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Μνημονίου που μέρα με την ημέρα γίνεται πιο οδυνηρό για τους Έλληνες πολίτες μετά από 1,5 χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν αποκλείει ακόμα και την διενέργεια εκλογών.

Μία πιθανή απόφαση του ΣτΕ όπου θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά θα αποτελέσει σημαντική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση κυρίως γιατί η ίδια ανέβασε το θέμα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και έχτισε πάνω σε αυτόν το αφήγημα για την μάχη κατά της διαπλοκής. Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση που παρατηρείται με τους πλειστηριασμούς, τις περικοπές συντάξεων, την απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, την ανεργία και την προοπτική μείωσης των μισθών δικαστικών και ενστόλων με την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές για την διενέργεια ή όχι εκλογών: η μία τάση που εκπροσωπείται κυρίως από τον Ν. Παππά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προκειμένου να διασωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ το 2012. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η ΝΔ δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάλι κυβερνητικό ρόλο.

Παράλληλα οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες δυνάμεις να διεκδικήσει την διευθέτηση του χρέους. Από την άλλη πλευρά τάσσονται οι κ.κ. Δραγασάκης και Χουλιαράκης που υποστηρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική ηρεμία και την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της γιατί σύντομα θα φανούν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης.

By