Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Αναστασιάδης: Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να δείξει ευελιξία και η Τουρκία

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο εξέφρασε λύπη που είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποτυχία στο Μον Πελεραν.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «δεν θα προβώ σε επίρριψη ευθυνών αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που ρίχνουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο Κύπριος πρόεδρος, ανέφερε: «Προς απόδειξη της βούλησής μου αντί να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση για να οριστικοποιήσουμε εξέφρασα την ετοιμότητά μου να εξετάσω ρυθμίσεις που ενδεχομένως να παρέμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση) 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση)», διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που οδήγησε τους εμπειρογνώμονες να υπολογίσουν με βάση τους υπό επιστροφή πρόσφυγες».

Παράλληλα, επεσήμανε πως από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε το 78.000 ως ο ελάχιστος αριθμός και το 92.000 ως ο μέγιστος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε ότι ο αριθμός που θα επέστρεφε ήταν μία υποχώρηση, κάνοντας λόγο 65.000.

Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε: «Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη εφικτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον τερματισμό του διαλόγου».

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η θετική ρητορική της Τουρκίας πρέπει να μεταφραστεί έμπρακτα σε στήριξη του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία. «Για να αρχίσει ξανά ο διάλογος είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ως προς τις ακτογραμμές ο Κύπριος πρόεδρος σχολίασε ότι υπήρξαν θετικές ενδείξεις. «Η δική μας θέση είναι το ελάχιστο 80.000 το μέγιστο 90.000. Τα ΗΕ έβγαλαν έναν υπολογισμό οτι ο μίνιμουμ αριθμός είναι το 78.000 και ο μεγαλύτερος το 94.000», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «ηταν δική του η υποχώρηση κατά δύο χιλιάδες». «Εξάντλησα κάθε όριο νοουμένου ότι δεν θα αποκλείαμε περιοχές», τόνισε.

Εαν δεν λύσουμε το εδαφικό θα οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη όπου θα φαίνεται πως θα πιεστούμε για όρους της τουρκικής πλευράς επί των εγγυήσεων», υπογράμμισε

(Visited 1 times, 1 visits today)
By