Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αναστασιάδης: Κάλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας»

anastasiadis

O Προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του εξέφρασε τη πεποίθηση του ότι «ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, αλλά και των μεγάλων εθνικών τραγωδιών, όπως η οικονομική κρίση, δεν είναι αρκετοί οι ώμοι κανενός. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητά του ν” ακούσει τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και την προθυμία του να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής «κάνοντας μια νέα αρχή σε μια κοινή πορεία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Αναφερόμενος στο 2014 είπε ότι «σαν αποτέλεσμα των θυσιών του λαού και του προγράμματος που ακολουθήσε η κυβέρνηση, το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά σταθεροποίησης και αποκατάστασης της χρηματοληπτικής αξιοπιστίας του κράτους, αλλά και της εξυγίανσης και αναγέννησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός τομέας να περάσει με επιτυχία τις δοκιμασίες αντοχής».

«Τα δεδομένα αισθήματα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης μου απέναντι στο λαό μας, δεν είναι αρκετά για να ανταποδώσουν το μέγεθος της συνεισφοράς του στον τιτάνιο αυτό αγώνα της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας που όλοι μαζί δίνουμε», ανέφερε ακόμη.

«Το 2014 ήταν σκληρό όσο ο προηγούμενος χρόνος», δήλωσε, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι «το 2015 δεν θα είναι εύκολο».

Αλλά, συμπλήρωσε, «μέσα στην επόμενη χρονιά θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το καλύτερο αύριο».

«Δώσαμε τέλος, ήδη, σε ένα κακό, διαχρονικά, παρελθόν», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «το νέο έτος θα περάσουμε από την περίοδο της δοκιμασίας, στην περίοδο της δημιουργίας και της ελπίδας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «η συλλογική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος δεν μπορεί να είναι σχήμα κενού περιεχομένου, ούτε ένα περιστασιακό σύνθημα».

Ήταν πάντοτε η πεποίθησή μου, ανέφερε, «πως για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, αλλά και μεγάλων εθνικών τραγωδιών, όπως η οικονομική κρίση που διερχόμαστε, δεν είναι αρκετοί οι ώμοι, κανενός».

Απεύθυνε το μήνυμα πως «είμαι έτοιμος να ακούσω τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων». Από δικής του πλευράς, πρόσθεσε, «είμαι πρόθυμος να προχωρήσω και στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής κάνοντας μια νέα αρχή σε μια κοινή πορεία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας».

«Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη και νιώθω απόλυτα βέβαιος πως ενωμένοι, μπορούμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα πραγματώσουμε τα οράματά μας», επεσήμανε.

Η Κύπρος, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, «μπορεί να καταστεί σύντομα μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, αλλά και παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ανέφερε επίσης «πως η Κυβέρνηση είναι ενάντια της στασιμότητας και το status quo και είμαστε αποφασισμένοι για ένα χωρίς εκβιασμούς διάλογο».

«Είμαστε αποφασισμένοι για μια έντιμη ειρήνη που θα διασφαλίζει μέσα από τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα διασφαλίζει ειρηνική συμβίωση και προκοπή για όλους», σημείωσε.

Σε αναφορά του στο φυσικό πλούτο επανέλαβε ότι «ανήκει στο κράτος, το σύνολο των νόμιμων πολιτών του οποίου έχουν αποκλειστική και μόνον το προνόμιο της κάρπωσης και απόλαυσης των ωφελημάτων που θα προκύψουν».

Και όπως είναι αυτονόητο, πρόσθεσε, «η διαχείριση και εκμετάλλευση ανήκει στην εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση η σύνθεση της οποίας είτε προνοείται από το σημερινό σύνταγμα ή το σύνταγμα που θα προκύψει από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί».

Ο φυσικός πλούτος, επεσήμανε, «δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, την Τουρκία αλλά και τη διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος της Κύπρου κατέστησε «ξεκάθαρο πως οι Ελληνοκύπριοι είναι πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου αν και εφ’ όσον τερματιστούν οι όποιες πράξεις ή ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αποτελούν άμεση ή έμμεση απειλή επιβολής της βούλησης του ισχυρού».

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για την «εν εξελίξει προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς και οριστικό τερματισμό της ατιμωρησίας».

«Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός, η περίοδος της ατιμωρησίας έφτασε στο τέλος της», διαβεβαίωσε. Η περίοδος της μηδενικής ανοχής, είπε, «έχει ήδη αρχίσει από μια κυβέρνηση που δεν θα παρέμβει, δεν θα συγκαλύψει, δεν θα καλύψει κανένα».

«Εισερχόμενοι στο 2015, η Κύπρος γυρίζει σελίδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Στην εποχή της αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας και του εκσυγχρονισμού του κράτους, αλλά και της πάταξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ασυδοσίας».

«Όποιος έκλεψε, εξαπάτησε το δημόσιο ή εκμεταλλεύτηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία, θα τιμωρείται», διαβεβαίωσε. Όχι, είπε, «σε μια διαδικασία ρεβανσισμού και εκδίκησης, αλλά στα πλαίσια της απόδοσης ευθύνης και δικαιοσύνης και ει δυνατόν και της επανόρθωσης της ζημιάς και την πληγών που προκάλεσε κάποιος στην οικονομία και στον κυπριακό λαό».

By