Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Αναστασιάδης: Θετική η ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας

Την ανάγκη, όπως «πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα», έθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σειρά διμερών επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Euronews, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των 27 στο Σίμπιου, της Ρουμανίας, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Αναλυτικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε το περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον είχε συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ερωτηθείς τι ζήτησε από τους ομολόγους του στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, είπε ότι «ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψη μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας κλπ.

Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων και η Δήλωση εν συνεχεία που θα γίνει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύω θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Ερωτηθείς αν θα ζητούσε κάτι πιο πρακτικό από την ΕΕ, ο πρόεδρος είπε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω, από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί το θέμα είτε στις 28 Μαΐου όταν θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Πρόσθεσε δε ότι «στην παρέμβαση μου έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης».

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι επεσήμανε προς τους ομολόγους του ότι «η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια» και υπέδειξε έντονα όπως «έμπρακτα πια η ΕΕ να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί για κράτη μέλη», σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε «μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «δεδομένου ότι σήμερα είναι Άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ», σημειώνοντας ότι «θα υπάρξει συνέχεια στο Έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο Τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By