Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξα ποτέ «yes-man»

Ο Κύπριος πρόεδρος έδωσε τη δική του απάντηση για τις επιλογές του στα τελευταία κρίσιμα ζητήματα της χώρας.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Απαντήσεις σε όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του στο Eurogroup έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις συνέπειες ενός «ηρωϊκού όχι» και μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε διαφοροποιήσεις στο αρχικό μνημόνιο και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από νοικοκύρεμα του κράτους.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε «yes-man»  και ουδέποτε θα γίνει για οποιονδήποτε, ούτε και αθετεί τις δεσμεύσεις του. Διερωτήθηκε ακόμη ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν λέγαμε ένα ηρωικό όχι την Παρασκευή –το οποίο θα ήταν ηρωικό μέχρι την Τρίτη που θα επαναλειτουργούσαν οι τράπεζες– και πόσο χειρότερο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας όχι μόνο των τραπεζών αλλά και ολόκληρου του κράτους.

Απαντώντας στους επικριτές του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πλευρά μας προσήλθε και στις δύο Συνόδους του Eurogroup απόλυτα προετοιμασμένη και με «σχέδιο β» και με «σχέδιο γ», αλλά αυτό που έλειπε ήταν τουλάχιστον τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ ή 31 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανασφάλιστες, επιπλέον τα 11 δισ. που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ELA.

«Αν υπάρχει κανείς από όσους με ευκολία κρίνουν, που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα 42 δισ. ευρώ, να είστε σίγουροι ότι δεν θα οδηγούμασταν στην εκβιαστική απόφαση και σε ένα μοντέλο λύσης που ενδεχόμενα κάποιοι έχουν αποφασίσει να μεθοδεύσουν», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημείωσε ακόμη ότι τυχόν καθυστερήσεις ή αναβολές στην υλοποίηση των μέτρων της τρόικας, θα προκαλέσουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα και κίνδυνο μη εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας προς την Κύπρο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ίδια ώρα το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών, αποτελούν χωρίς αμφιβολία παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα εξαιτίας της υποτονικής δραστηριότητας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Κυβέρνηση εμμένει ώστε το συντομότερο να γίνει κατορθωτή η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ανέφερε πάντως ότι σε  μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και μέσω άμεσων εσόδων που θα αρχίσουν να προκύπτουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, γεγονός που δεν έχει ληφθεί υπόψη από την τρόικα.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και έχει σε μεγάλο βαθμό πετύχει διαφοροποιήσεις στους αρχικούς όρους έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στους πολίτες.

«Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών, δηλαδή από το νοικοκύρεμα του κράτους», σημείωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η διαφύλαξη της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι έχει την προσωπική πεποίθηση, «πως μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του μνημονίου, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αλλά και των ιδίων των συμπολιτών μας, προς την κυπριακή οικονομία».

«Τυχόν καθυστερήσεις ή αναβολές στην υλοποίηση των μέτρων που έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε, όχι μόνο ανασφάλεια και αβεβαιότητα θα προκαλέσουν, αλλά και κίνδυνο μη εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας προς την Κύπρο», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την παραχώρηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και γενικά για ελάφρυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε ότι στόχος είναι να παρασχεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας πρώτα να επιβιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, λέγοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο.

Παράλληλα, είπε ότι η συμφωνία για τη δανειοδότηση αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη βδομάδα, λέγοντας παράλληλα ότι έχει καταρτιστεί και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων και αυξημένη συνεισφορά της ΕΕ στα ποσοστά χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες δύο μέρες.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων και έχει πετύχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων. Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι την οριστική αναδιάρθρωση, κανένα χρέος δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο και, συνεπώς, δεν θα λαμβάνονται τα όποια μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στα σχέδια για αντιμετώπιση της ανεργίας καλώντας τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στην έκκληση για την εργοδότηση Κυπρίων πολιτών. «Για αυτό είναι έκκληση μου, αλλά και θα γίνονται και αυστηρότατοι έλεγχοι – θέλω να το ξεκαθαρίσω για όσους έχουν την εντύπωση ότι είναι μόνο δικαιούχοι και όχι την ίδια ώρα και συνδρομητές στην κοινή προσπάθεια», σημείωσε.

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από τις έξι χιλιάδες  επιχορηγημένες θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για τις χίλιες θέσεις, εκφράζοντας την ελπίδα να μην διατυπωθεί το αίτημα ότι «για να μπορεί να συνεχίσει ή να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν χρειάζεται το κράτος να πάρει κάποια μέτρα».

«Το κράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί αν και εσείς ανταποκριθείτε», συνέχισε, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την επίτευξη μιας «συμφωνίας κυρίων» που θα αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού μέσα από την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, διάρκειας δύο χρόνων.

«Περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη, μια έκτακτη περίοδο, για αυτό και θα παρακαλούσα τόσο τους εργοδότες όσο και γενικότερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με το ίδιο πνεύμα ευθύνης που μέχρι σήμερα έχουν διαχειριστεί τα πολλά προβλήματα, να αντιμετωπίσουν και αυτή την πρόταση, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην εργοδότηση σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις αποφάσεις για μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας  και στην ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεση των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση συγκεκριμένων κινήτρων.

«Μου είναι αδιανόητο να εξαγγέλλεται ο συντελεστής αντί το 10%, το 15%, και κάποιοι των δημοσίων λειτουργών να ερμηνεύουν κατά το δοκούν το συντελεστή που η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει προκειμένου να υπάρξουν οι αναμενόμενες αναπτύξεις και η ενθάρρυνση. Έχω δώσει οδηγίες, έχω πληροφορηθεί τα όσα έγιναν και βεβαίως θα αναθεωρηθούν όσα έχουν παρερμηνευθεί –θέλω να πιστεύω– όχι εσκεμμένα», σημείωσε.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε εξαγγελία και νέων μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας ενώ διαβεβαίωσε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίζουν από το βασικό εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση του νησιού μας και την απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή.

«Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί με προθυμία σε κάθε διαδικασία που θα έχει προοπτική επιτυχίας. Με ανοιχτό μυαλό και πραγματική πολιτική βούληση δηλώνουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήξει στις αποτυχίες και τα αδιέξοδα του παρελθόντος», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι έχει τονίσει σε όλους όσοι εμπλέκονται ότι αυτή την ώρα η προσοχή μας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, αλλά την ίδια ώρα χρειαζόμαστε την καλή προετοιμασία και μια νέα διαδικασία που θα μας επιτρέψει να μπούμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε λύση.

«Η σταθερότητα και ιδιαίτερα η ειρήνη και μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα συμβάλει σημαντικότατα και στην οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει για κάποια περίοδο να είναι οπωσδήποτε δύσκολο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων.

Απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συνεργασία λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου ώστε να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.

Πηγή: offsite.com.cy

By