Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Αναστέλλει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις η PQH

Την μεγάλη ανατροπή στα κόκκινα δάνεια, όπως την κατέγραψε το business stories της Κυριακής, φέρνει ο Κορωνοϊός και στους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Σήμερα μόλις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newmoney.gr η PQH που διαχειρίζεται τα «κόκκινα δάνεια» εκατομμυρίων πολιτών, αγροτών και επιχειρήσεων, αποφάσισε να αναστείλει όλες τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά.

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο και σε όλες τις άλλες Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (Servicers) να επιδείξουν μεγαλύτερη ανοχή και κατανόηση στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών των οφειλών.

Καθώς μάλιστα λόγω Κορωνοϊού κλείνουν τα δικαστήρια και αναβάλλονται τους ήδη δρομολογημένους πλειστηριασμούς, οι ήπιες και συμβιβαστικές λύσεις έρχονται να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.

Όχι τυχαία άλλωστε, τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει καλέσει (μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και την Δευτέρα) τις Τράπεζες να λάβουν υπ’ όψιν τους τα νέα δεδομένα, είτε πρόκειται για καθυστερήσεις πληρωμών σε ενήμερα δάνεια, είτε σε ρυθμισμένα δάνεια που «κοκκινίζουν» ξανά, λόγω των επιπτώσεων του Κορωνοϊού.

Στην ίδια λογική, η Ιταλία υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε προ ημερών ότι θα ανασταλεί η πληρωμή των στεγαστικών δανείων στη χώρα της, ενώ ο Γάλλος υπουργός Μπρούν Λεμαίρ ζητά να αλλάξει ο ορισμός του «κόκκινου δανείου» από 90 στις 120 μέρες καθυστέρησης.

Αλλά και η ΕΚΤ δια της Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως αναβάλλονται στα «στρες τεστ» των τραπεζών, τα οποία προφανώς θα δημιουργούσαν πολλά προβλήματα.

Η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Σήμερα υπάρχουν 17 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Mε γνώμονα το όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών – οφειλετών και πιστωτών – αποστολή της PQH είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ρευστοποίηση και η μεγιστοποίηση της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By