Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Αναστέλλεται η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας

Οργανωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή εφαρμογής της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η οποία προβλέπεται με το άρθρο 81 του νέου Ποινικού Κώδικα.

Το «πάγωμα» στην εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύρια ποινή είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής, είναι αποτέλεσμα του άρθρου 98 του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για το επιτελικό κράτος.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Σε υποθέσεις βαρέων πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη και για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία, οι ποινές που θα επιβληθούν για αυτά θα πρέπει να εκτιθούν.

Οι διατάξεις για τη παροχή κοινωφελούς εργασίας αναστέλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι να μπορέσουν να οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στην ΚΕΔΕ για «καλή συνεργασία και οργάνωση των δομών»

Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας έστειλε ήδη επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Υπενθυμίζεται πως και η Ένωση Εισαγγελέων είχε επισημάνει πως η κοινωφελής εργασία ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη λόγω έλλειψης επιμελητών, που θα επιβλέπουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By