Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανατράπηκε, έπεσε ή παραιτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου το 2011;

Η αλήθεια μέσα από τις πράξεις του και τις «καταθέσεις» συνεργατών του…

giorgos-papandreou

Ο Γιώργος, λένε οι δικοί του άνθρωποι, ανατράπηκε τον Νοέμβριο του 11′. Σοβαρή αναφορά που πρέπει να διερευνηθεί. Υπάρχει, όμως, και μία άλλη εκδοχή των γεγονότων: πως ο Γιώργος μεθόδευσε την αποχώρησή του από τη σκηνή μη αντέχοντας άλλο το βάρος των δικών του λανθασμένων επιλογών. Τα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 11′ δεν ήταν ούτε ατύχημα, όπως η πτώση από το ποδήλατο, ούτε συνωμοσία των αντιπάλων του. Ήταν μέρος του δικού του σχεδίου, το οποίο δεν το ήξεραν παρά μόνο μέλη της οικογένειά του. Είχε παραπλανήσει ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες. Τα γεγονότα αρχίζουν λίγους μήνες νωρίτερα…

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Χάρης Καστανίδης, γράφει στο βιβλίο του «Η Εποχή της Δοκιμασίας» (σελίδες 116-121), που κυκλοφόρησε πρόσφατα:

«Το πρωϊνό της 15ης Ιουνίου 2011 η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ο Τύπος υπενθύμιζε τη γενική απεργία, τους «αγανακτισμένους», τις συγκεντρώσεις και τον αποκλεισμό της Βουλής από διαμαρτυρόμενους, καθώς ξεκινούσε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Από μια αίσθηση αβεβαιότητας επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό γύρω στις 11 το πρωί. Ήταν στο γραφείο του στη Βουλή και, κατά τη συνομιλία μας, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο βράδυ. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ορισθεί για τη μία το μεσημέρι, αλλά είχε την πρόθεση να επικοινωνήσει νωρίτερα με την Αλ. Παπαρήγα και τον Γ. Καρατζαφέρη και, αν προλάβαινε, με τον Φ. Κουβέλη…

«…προϊόντος του χρόνου, η ένταση στο Σύνταγμα κορυφωνόταν. Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν μεγάλο και το τρίγωνο Βουλής, Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας. Αιφνιδιαστικά, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη συνομιλία του με τον Α. Σαμαρά, δέχτηκε να παραιτηθεί, για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου.

Στην πρόταση εθνικής συνεννόησης, που απηύθυνε ο Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σαμαράς έθεσε όρο την παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού και την επιλογή άλλου, κοινής αποδοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως πρόσθετο όρο τη διενέργεια εκλογών σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών-τεσσάρων μηνών μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Παρακολούθησα να εξαπολύεται η είδηση και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Έμεινα εμβρόντητος από την απρόσμενη τροπή των πραγμάτων. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παπανδρέου, αλλά μάταια. Δεν σήκωνε ούτε το πορτοκαλί τηλέφωνο. Πολλοί υπουργοί, που με ζήτησαν για να μάθουν αν γνώριζα τι συνέβη, μου επανέλαβαν ότι και οι δικές τους προσπάθειες να μιλήσουν μαζί του απέβησαν άκαρπες. Δεν ήμουν βέβαιος για την αλήθεια όσων μεταδίδονταν, καθώς οι κινήσεις που αποφασίστηκαν στο Καστρί δεν περιελάμβαναν κανένα σενάριο παραίτησης του Παπανδρέου.

Ενόσω περίμενα στο σκοτάδι για το τι συνέβη και ανησυχούσα για την επίμονη σιωπή του πρωθυπουργού, μου τηλεφώνησε ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης και με ενημέρωσε ότι μίλησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Γ. Πεταλωτής, που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Ν. Αθανασάκη, επιβεβαίωσε στον Καρχιμάκη ότι ο Παπανδρέου δεν απέκλεισε ούτε την παραίτησή του, ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Και το ρεπορτάζ ημέρας από tovima.gr 15-06-11 Ραβανός, Κωβαίος

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, κατά την 20λεπτη τηλεφωνική τους επικοινωνία το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου, αποδέχθηκε ότι εάν υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών τότε δεν έχει αντίρρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κατά τον κ. Παπανδρέου αυτή η κυβέρνηση θα έχει μακρά προοπτική και όχι μοναδική αποστολή τη διαπραγμάτευση κάποιου μνημονίου, ενώ θα δεχόταν ακόμα και να μην είναι αυτός Πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι απάντηση από τον κ. Σαμαρά δεν έχει δοθεί αλλά επιβεβαιώνεται πως υπάρχει διάθεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ατζέντας των προτεραιοτήτων και των προσώπων μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Ενόψει αυτών από το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταθέσει ούτε πρόκειται να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, κορυφαίες πηγές από τη Ν.Δ. τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός του πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιπρότεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου και πρέπει να εξευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο κ. Σαμαράς του τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς έχει και συγκεκριμένα πρόσωπα να προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον κ. Παπανδρέου, ότι εάν θέλει να υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση την εθνική προσπάθεια, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δυο κόμματα για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Για να γίνει αυτό ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι για να επιτευχθεί και θετικό αποτέλεσμα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, θα πρέπει να έχει διάρκεια θητείας έως το τέλος της επαναδιαπραγμάτευσης και μετά να γίνουν εθνικές εκλογές.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θέτει ως αναγκαία και την προώθηση της συνταγματικής αλλαγής, αλλά και την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου.

Στην εικοσάλεπτη συνομιλία τους, ο κ. Σαμαράς, έθεσε ουσιαστικά τους εξής όρους:

– Ορίζοντας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
– Μετά την επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές
– Να εξευρεθεί Πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής
– Να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό

ΔΗΛΑΔΗ,ο Γιώργος παραιτήθηκε στον Σαμαρά για να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτή για την οποία σήμερα εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΥΓ. Για την ιστορία τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν πως τον Γιώργο απέτρεψε από την παραίτησή του ο αδερφός του Νίκος, με τη γνωστή φράση «ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται».

Γιάννης Αντύπας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By