Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis – Μανιαδάκης: Δεν δέχθηκα απειλές από τον Στουρνάρα

Η υπόθεση της Novartis λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις με συνεχείς ανατροπές και κατηγορίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε σήμερα ότι δεν δέχθηκε ποτέ απειλές από τον Γιάννη Στουρνάρα, όπως γράφτηκε χθές 24 Οκτωβρίου σε ιστοσελίδες.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Νίκος Μανιαδάκης, αναφέρει:

«Την περίοδο Οκτώβριο – Νοέμβριο 2018, δεν έγινε καμία συνάντηση εις την οποία να μεταφέρω απειλές από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, τον κ. Στουρνάρα. Πόσο μάλλον δε που την περίοδο αυτή δεν έδινα καταθέσεις. Ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό. Η μόνη και μοναδική συνάντηση που έχω κάνει με τον κ. Στουρνάρα έγινε τον Απρίλιο του 2018.

Στη συνάντηση αυτή αρνήθηκα κατηγορηματικά ότι ήμουν προστατευόμενος μάρτυρας και τη συνάντηση αυτή γνωστοποίησα αμέσως στις εισαγγελικές αρχές. Δεν δέχθηκα ούτε μετέφερα απειλές από τον κ. Στουρνάρα».

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας διέψευσε επί της ουσίας τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε μαζί τους.

Διέψευσε, επίσης τους ισχυρισμούς ότι μετέφερε στους εισαγγελείς απειλές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Μανιαδάκης είπε πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν συναντήθηκε με τους εισαγγελείς καθώς βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, ενώ επισήμανε πως η μια και μοναδική συνάντησή του, το διάστημα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, με τον διοικητή της ΤτΕ, είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018.

Όπως είπε, σε αυτή αρνήθηκε κάθετα πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ουδέποτε απειλήθηκε ή μετέφερε απειλές.

Οι νέες αυτές δηλώσεις του κ. Μανιαδάκη εγείρουν πολύ σοβαρό ζήτημα και φέρνουν ανατροπές στην υπόθεση, αφού στην ουσία ισχυρίζεται πως ή το έγγραφο είναι πλαστό ή οι εισαγγελείς λένε ψέματα.

Η δήλωση του κ. Μανιαδάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση φέρεται να ζητούν έρευνα για καταγγελίες εκβιασμού του πρώην προστατεύομενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε σχετικό έγγραφο η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και οι εισαγγελείς Στυλιανός Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας, αναφέρουν ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, έναν χρόνο πριν και όταν ακόμα βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, κατήγγειλε πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον απείλησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Σύμφωνα μάλιστα με την απολογία του, ο Νίκος Μανιαδάκης ισχυρίζεται πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον κάλεσε στο γραφείο του, του δήλωσε πως ξέρει ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας και πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα, θα «τσακίσουν» τους μάρτυρες.

Η εισαγγελία διέταξε έρευνα στην οποία αναμένεται να κληθούν τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας, κ.Μανιαδάκης.

Μετά τις δηλώσεις και την διάψευση του κ. Μανιαδάκη στον ΑΝΤ1 η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά πολύ ψηλά στην πολιτική του ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα.

Παρα ταύτα, ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση, απαντώντας κι αυτός με σκληρή δήλωση.

Στουρνάρας: Ομολογούν ότι απήλλαξαν έναν ένοχο;
«Το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μόνον θυμηδία προκαλεί» αναφέρει σε ανακοίνωση απάντησή του.

«Ισχυρίζονται οι τρεις εισαγγελείς ότι ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο –Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς» κλπ.

Δηλαδή:

1ον) Ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν

2ον) Μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!

Ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019.

Επίσης δεν αντιλαμβάνονται οι συκοφάντες μου, έτερο σημαντικό νομικό σφάλμα τους που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη, ότι δηλαδή:

Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται) τότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.

Δηλαδή οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι με την πράξη μου επιχείρησα να τους ωθήσω, όπως απαιτεί το άρθρο 167 Α νέου ΠΚ:

Είτε στην ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους είτε στην παράλειψη νόμιμης πράξης είτε στην ευνοϊκή μεταχείριση μου. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η αρχειοθέτηση δεν ήταν νόμιμη;

3ον) Παραδέχονται ότι προστατευόμενος μάρτυς είναι ο κ. Μανιαδάκης χωρίς να έχουν την προς τούτο εξουσία.

4ον) Εντελώς αντιφατικά και διαψεύδοντας τον εαυτό τους ισχυρίζονται αφενός μεν ότι πληροφορήθηκαν τα περί «εκβιάσεως» το 2018 αφετέρου ότι «τώρα μαθαίνουν» ότι πράγματι συναντηθήκαμε με τον κ. Μανιαδάκη. Δηλαδή το 2018 δεν το έμαθαν;

5ον) Εντελώς ανεπίτρεπτα για εισαγγελικό λειτουργό επικαλούνται για πράξη του 2018 (την κατά φαντασία «εκβίαση» νόμο του 2019 (το άρθρο 167Α του νέου ΠΚ που δεν υπήρχε τότε), αγνοώντας στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες.

6ον) Επικαλούνται εφαρμογή του άρθρου 330 ΠΚ που προϋποθέτει για την εφαρμογή του να εξαναγκάσει ο δράστης άλλον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση ενώ δεν αναφέρουν κάποια τέτοια πράξη στην οποία επιχείρησα τάχα να τους εξαναγκάσω, πράγμα ασυγχώρητο για εισαγγελείς με πείρα, και αντιθέτως αναφέρουν ότι σκοπός μου ήταν να προκληθεί σ’ αυτούς «φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης» δηλαδή απειλή, άρθρο 333 ΠΚ, για την οποία απαιτείται έγκληση.

Παρ’ όλα αυτά οι τρεις εισαγγελείς δεν εξηγούν έτερα ανομήματα της προκαταρτικής εξέτασης που διεξήγαγαν, ήτοι:

-Γιατί παρέμειναν αδρανείς όταν σωρεία ειδήσεων δημοσιευόταν από τις φιλικές προς το καθεστώς εφημερίδες (άρθρο 252 ΠΚ);

-Γιατί με κρατούσαν όμηρο επί σχεδόν 2 έτη χωρίς στοιχεία με μακρόχρονη δριμεία βλάβη της τιμής και υπόληψής μου αλλά και επιβάρυνση του έργου μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;

-Γιατί χαρακτήρισαν παρανόμως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη μιλήσει. Εξερχόμενος από το γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 17 Οκτωβρίου του 2019 όπου έδωσε κατάθεση, μίλησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά που περιέχονται στα δικόγραφά του.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα και προδίδουν πανικό».

Να σημειώσουμε ότι χθες υπήρξε γραπτή δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για παρακρατικές μεθόδους.

Σε δήλωσή του σημειώνει πως το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ενώ χαρακτήρισε τις καταγγελόμενες μεθόδους ως «παρακρατικές» και «μαφιόζικες».

«Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως.

Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας του είπε ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος, ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι πρόβλημα των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και θέμα μόνο της Δικαιοσύνης αλλά έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος πως θα πράξει το καθήκον της.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει άμεσα τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες όταν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Ενέργειες σαν αυτή που περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης και οι παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο, όπως θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Το υπόσχομαι. Ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και είμαι βέβαιος πως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα πάντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση που έκανε λόγο για συγκλονιστικές αποκαλύψεις «για τις παρασκηνιακές πιέσεις και μεθοδεύσεις συγκάλυψης».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι «αποκαλύψεις» αυτές «αλλάζουν την πορεία εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής και επιβεβαιώνουν για ποιο λόγο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να εξαιρέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν». «Γιατί φοβούνται τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις που έρχονται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By