Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναβρασμός σήμερα στην κεντροαριστερά – Διαβάστε τι συνέβη πραγματικά

Ο πολύπαθος χώρος της κεντροαριστεράς περνάει σήμερα μία νύχτα έντασης, καθώς τα στελέχη του φιλονικούν για ακόμα μία φορά στο διαδίκτυο.

Την εστία αυτή φαίνεται πως την άναψαν οι «διαρροές» που θέλουν τον Ευ.Βενιζέλο να διαφοροποιείται αύριο από την ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ.

Θυμίζουμε πως η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε ομόφωνα πως πρέπει να υπάρξει συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., μόνο όμως εφόσον οι προτάσεις- προϋποθέσεις που θα έθετε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη διαδικασία θα γινόντουσαν αποδεκτές. Προτάσεις που αφορούσαν την επιστροφή των αρμοδιοτήτων από τον Νίκο Παππά στο Ε.Σ.Ρ., κατάργηση του αριθμού «4», αλλά και την απόσυρση της πρότασης Πολύδωρα ο οποίος προαλείφονταν για την θέση του πρόεδρου . Οι προτάσεις αυτές πέρασαν. Έγιναν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε θετικά για την θέση του προέδρου τον Ροδόλφο Μορώνη και για την θέση του αντιπρόεδρου τον Νίκο Κιάο, αντί του κομματικού στελέχους και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Βασίλη Μουλούπουλου, που είχε αρχικά προταθεί.

Ειδικότερα επί της πρότασης αυτής, καταμετρήθηκαν 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) , 6 «παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 «όχι» (Ένωση Κεντρώων), ενώ απουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να συρθεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την πρόταση που έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και να  διαφοροποιηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη από  τη Νέα Δημοκρατία που πρότεινε για την θέση του προέδρου τον δικαστικό Αθανάσιο Κουτρουμάνο.

Ωστόσο, αυτό δεν άρεσε σε κάποιους από τους «σκληρούς» του αντισσυριζαϊκού μπλοκ που έχει διαμορφωθεί. Δεν άρεσε, γιατί πέρασε μεν η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  αλλα στο θέμα των προσώπων συντάχθηκε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν ουσιαστικά συναποφάσισαν κάτι που τελικά δεν έγινε. Δεν έγινε και ήταν γνωστό πως δεν θα γίνει, γιατί, για την συμφωνία της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ., απαιτείται ευρεία πλειοψηφία των 4/5 των μελών της επιτροπής. Δεδομένου λοιπόν της διαφωνίας της Νέας δημοκρατίας όπως και αυτής του ΚΚΕ  κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.

Σήμερα λοιπόν το βράδυ βγήκε η διαρροή πως αύριο ο Ευ. Βενιζέλος θα μιλήσει και θα τοποθετηθεί εναντίον της «σύμπλευσης» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των προσώπων, κάτι που ενδεχομένως θα σημαίνει έμμεση στήριξη στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που όπως είναι φυσιολογικό θέλει να καθυστερήσει κι άλλο τη διαδικασία αυτή, με απώτερο σκοπό να συγκροτηθεί Ε.Σ.Ρ. υπό της δική της κυβερνητική εντολή, όταν και όποτε γίνει αυτό.

Στο άκουσμα λοιπόν αυτής της διαρροής βγήκαν τα μαχαίρια από το Βενιζελικό στρατόπεδο και άρχισε μία ακόμη νύχτα που πρώην σύντροφοι στο μεγάλο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλυναν τις διαφορές τους με εμπρηστικά στάτους και καυστικά σχόλια, τα οποία όμως δεν θα χρειαστούν.

Δεν θα χρειαστούν, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος είναι αρκετά έξυπνος για να μην βάλει όλη την Κ.Ο. απέναντι του και για να μην εκθέσει την επιτυχία που κατεγράφη, όταν το κόμμα του  ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε και ουσιαστικά δέχτηκε εν λευκώ, ότι του υπόδειξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης ο Ευ. Βενιζέλος εκτός από αρκετά έξυπνος είναι ίσως και ο καλύτερος Συνταγματολόγος της χώρας και αυτό που αναμένεται να κάνει αύριο, είναι να ερμηνεύσει με βάση την επιστημονική του επάρκεια το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.  Να προλάβει δηλαδή το ΣτΕ και οι εξελίξεις να τον δικαιώσουν. Επίσης, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το αν θα τοποθετηθεί, όχι για τους «14» του συμβουλίου του ΣτΕ που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, αλλά για αυτούς του «9» που ψήφισαν κατά της αντισυνταγματικότητας, κάτι που όπως είπε σήμερα στη Βουλή σε μία αποστροφή του λόγου του, του προκάλεσε έκπληξη…

Ο Ευ. Βενιζέλος προφανώς και είναι δυσαρεστημένος για κάποια εσωκομματικά θέματα και την δυσαρέσκεια του αυτή ενισχύουν κάποια δημοσιεύματα που φέρουν τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, που έκανε την διάσπαση τον Γενάρη του 2015, να είναι προ των πυλών της Χαρ. Τρικούπη, ωστόσο το θέμα της απόφασης του ΣτΕ και η συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. δεν μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα δυσάρεστων εξελίξεων και  ο Ευ. Βενιζελός δεν εκείνος που θα προβεί σε διχαστικές και διασπαστικές κινήσεις, επισημαίνει ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

*Του Παναγιώτη Φωτεινού