Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω συμφωνίας

Δεν θέλουμε πρόγραμμα τονίζουν στελέχη του κόμματος

Tsipras Lafazanis

Το περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη χθες μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπη αλλά και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει την Δευτέρα έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν να υπάρξει σήμερα ή αύριο Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα για το κείμενο της συμφωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο συνεδρίασης απομακρύνεται έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει και στείλει την λίστα με τα μέτρα που προτείνει στους εταίρους.

Το αίτημα έρχεται σε συνέχεια της επεισοδιακής χθεσινής συνεδρίασης της πολιτικής Γραμματείας όπου εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης και για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Αντιδράσεις που δεν προήλθαν μόνο από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και από στελέχη που ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον. Ορισμένοι δε φέρεται να είπαν «Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα. Υπάρχουν και όρια».

«Η εποπτεία είναι Τρόικα» τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου εκφράζοντας την διαφωνία του με τα όσα αποδέχεται η Αθήνα με την επιστολή Βαρουφάκη. Άλλο στέλεχος, συνέδεσε τις πιέσεις των εταίρων με τη βούληση της κυβέρνησης να μεταφέρει στην επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο Αλεξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο, για το «στοπ» στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα εργασιακά:

«Αν πάμε έτσι, αν συνδέονται αυτά, τότε δεν θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι άκουσε τον υπουργό Οικονομικών να λέει πως το κείμενο Μοσκοβισί ήταν κοντά στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, αλλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν το περιεχόμενο του κειμένου Μοσκοβισί.

«…Όταν ο κόσμος μας βλέπει να εκλέγουμε μαζί με τη ΝΔ Πρόεδρο Δημοκρατίας, όταν μας βλέπει να αποδεχόμαστε εποπτεία και να ζητάμε παράταση της Δανειακής Σύμβασης, τότε καταλαβαίνει ότι πάμε σε μεγάλη υπαναχώρηση» υποστήριξε το ίδιο στέλεχος, ενώ άλλος εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μεταξύ ενός καταστροφικού κενού ή ενός καταστροφικού συμβιβασμού».

Περισσότερες από μία πλευρές υποστήριξαν ότι είναι ανάγκη να προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στο λαό αν εκβιαστεί ή οδηγηθεί σε αθέτηση των όσων έχει υποσχεθεί, εξηγώντας στους πολίτες πως έχουν τα πράγματα, υπονοώντας είτε Δημοψήφισμα είτε ακόμα και εκλογές, αφού κατά την εκτίμηση κάποιων «μοιραστήκαμε την εξουσία με πολιτικές δυνάμεις που είναι επικίνδυνες».

By