Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

ANIMATION στην Κέρκυρα

Ένα εκπληκτικό φεστιβάλ  διοργανώνεται για Τρίτη χρονιά στην Κέρκυρα από τις 4 έως τις 7 Απριλίου.

 

bethere2013-poster-400Ονομάζεται «be there! Corfu animation festival»  και όπως μαρτυρά ο τίτλος του αφορά ταινίες animation που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.

Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι με αγάπη για animation αποτελούν την ψυχή του φεστιβάλ που όπως φαίνεται και από τις συμμετοχές ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών οι οποίοι περιγράφουν τι τους έδωσε ώθηση για να οργανώσουν το φεστιβάλ

«Η τέχνη του animation, πολύ πιο ευρεία από τα κινούμενα σχέδια, έχει πολύ συνοπτικά οριστεί άτυπα μέσα από μια κοινή αντίληψη ως παιδική τέχνη ή απλά τέχνη που απευθύνεται και εμπνέεται από τα παιδιά. Λανθασμένα από τον ορισμό αυτό απουσιάζει το δεύτερο σκέλος της πρότασης, που προσδιορίζει το εύρος «Μια τέχνη που απευθύνεται και εμπνέεται από παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και από όσους έχουν το θάρρος να σκέφτονται και τη δύναμη να βλέπουν όσα τα παιδιά».

Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες και η καλλιτεχνική αναγνώριση ταινιών όπως η Περσέπολις, το Τρίο της Μπελβίλκαι το Ψηλά στον Ουρανό (Up) μάς έδωσαν την ώθηση να επιδιώξουμε με φαντασία, αλλά και με επιμελημένη προσοχή στις λεπτομέρειες, το στόχο του φεστιβάλ.

Οι ταινίες animation πάντοτε ξεδίπλωναν το αχαλίνωτο παιχνίδι της φαντασίας, είτε πρόκειται για γυρίσματα stop-motion με κούκλες, είτε computer, είτε παραδοσιακά σχέδια με ζελατίνα. Αυτό το στοιχείο της φαντασίας μαγεύει τους λάτρεις των ιδανικών στα μηνύματα, των νέων τάσεων στις εκφράσεις τέχνης και των έντονων συναισθημάτων ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την παιδικότητα στις προσλαμβάνουσες ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Το Be There! Corfu Animation Festival θέτοντας ως στόχο την επαγγελματική αντιμετώπιση των έργων animation, και σεβόμενο απολύτως τη δημιουργική προσπάθεια, που συνοδεύει την 8η τέχνη, έρχεται να συμβάλει σε έναν παιδαγωγικό άξονα, που διέπει τις αρχές της τέχνης του animation, ώστε οι δράσεις του φεστιβάλ να προσεγγίζουν και να αφορούν εξίσου τα παιδιά, τους ενήλικες, τους επισκέπτες, τους φορείς και όσους μπορούν να δουν κάτι μέσα από αυτήν.

Το Be There! Corfu Animation Festival, είναι μια γιορτή της τέχνης του animation, διάρκειας τεσσάρων ημερών, με μια ματιά εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αλλά πρωτίστως καλλιτεχνική.

Το φεστιβάλ καλείται να κάνει ευκολότερη τη διάβαση για το επόμενο φεστιβάλ και να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαγωνιστικό τμήμα, retrospectives ταινιών και σχολών animation, αφιερώματα και συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ animation, πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα, ταινίες βραβευμένες με Oscar και άλλα διεθνή βραβεία, πανελλήνιες πρεμιέρες, panels ομιλητών, workshops και Kids, Be there! με σεμινάρια και workshops για παιδιά.»

 

Φέτος στο φεστιβάλ φιλοξενούνται 81 ταινίες από 32 χώρες με δημιουργούς που έχουν υποψηφιότητες για όσκαρ αλλά και διακρίσεις σε κορυφαία φεστιβάλ κινηματογράφου.

 

Έτσι κ αλλιώς είναι μια ευκαιρία να επισκεφτείτε την πανέμορφη Κέρκυρα

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.betherefest.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By