Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Ανησυχία από τις μαζικές καταδίκες σε θάνατο στην Αίγυπτο

Καταδίκη ακόμη 188 υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε θάνατο

aigyptos

Ανησυχία προκύπτει από τις συνεχείς καταδίκες σε θάνατο υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) να καταδικάζει και τις «μαζικές δίκες» που αποτελούν συχνό φαινόμενο την χώρα και υπονομεύουν την «την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

«Οι μαζικές καταδίκες σε θάνατο σηματοδοτούν την απώλεια με ταχύ ρυθμό της όποιας φήμης ανεξαρτησίας μπορεί να είχε κάποτε η αιγυπτιακή δικαιοσύνη», εκτίμησε η επικεφαλής της διεύθυνσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Μέση Ανατολή, η Σάρα Λία Ουίτσον, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το HRW. «Κανένας δεν θα έπρεπε να στέλνεται στην αγχόνη έπειτα από δίκες τόσο οφθαλμοφανώς άδικες», πρόσθεσε η ίδια.

«Αντί να εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος καθενός υπόπτου οι δικαστές καταδικάζουν τους κατηγορούμενους μαζικά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες που εγγυώνται μια δίκαιη διαδικασία», υπογράμμισε η ίδια ΜΚΟ.

Χθες Τρίτη 188 πρόσωπα καταδικάστηκαν σε θάνατο για τις δολοφονίες 13 αστυνομικών κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης την 14η Αυγούστου 2013 σε αστυνομικό τμήμα στην Κερντάσα, ένα χωριό σε μικρή απόσταση από το Κάιρο.

Η επίθεση εκείνη είχε γίνει την ίδια ημέρα κατά την οποία αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 700 ανθρώπους για να διαλύσουν τους καταυλισμούς των υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι—μετατρέποντας την 14η Αυγούστου στην πιο αιματηρή ημέρα του κύματος καταστολής που εξαπολύθηκε εναντίον των μελών και των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, της παράταξης του Μόρσι.

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την «έντονη ανησυχία» της για την μαζική καταδίκη, τονίζοντας ότι θα παρακολουθήσει από «πολύ κοντά» τη διαδικασία, η οποία δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Η ΕΕ «επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις δικαστικές αρχές της Αιγύπτου να προασπίσουν το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε μια δίκαιη δίκη (…) βάσει των διεθνών κανόνων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η Κάθριν Ρέι, η οποία εκπροσωπεί την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By