Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανησυχία στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

«Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις»

DNT

Ανησυχία επικρατεί στο ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος, καθώς εδώ και δύο μήνες δεν έχουν ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Παρά την πρώτη επαφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο και την «ανταλλαγή πληροφοριών σε τεχνικό επίπεδο» μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, στον διεθνή οργανισμό δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη εικόνα των προτάσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς στη συνάντηση «δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς συγκεκριμένα θέματα πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απέδωσε στην έλλειψη πληροφόρησης την απροθυμία του να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ που αποκλείει την Ελλάδα από το ευρωσύστημα.

Τοποθετούμενος στις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Ράις τόνισε ότι υπάρχει πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους στο τρέχον πρόγραμμα και ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση με την Αθήνα για αλλαγή του.

Το ΔΝΤ, πάντως, απορρίπτει δημοσιεύματα ότι θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Πηγές του Ταμείου αφήνουν, εξάλλου, περιθώριο για χαλάρωση του προγράμματος.

Όπως επισημαίνουν, κάθε πρόγραμμα εξελίσσεται από αναθεώρηση σε αναθεώρηση, και ότι «είναι σύνηθες να αλλάζει» με τον καιρό.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει μεν τη χαλάρωση της λιτότητας, ωστόσο παράλληλα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Όπως εκτιμά άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις» ώστε να αποτραπεί έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «για σειρά θεμάτων», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By