Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Ανησυχία του ΟΗΕ για τον Ιορδανό πιλότο όμηρο του ΙΚ

Το ΙΚ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε για πρώτη φορά πολεμικό αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών

pilotos-aixmalotos

Ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε «την ανησυχία του» για τον πιλότο του ιορδανικού αεροπλάνου που κατερρίφθη από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας και ζήτησε να του συμπεριφερθούν «βάσει των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το ΙΚ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε για πρώτη φορά πολεμικό αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών και κρατά όμηρο τον πιλότο του, τρεις μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Η Ιορδανία επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος της «κατέπεσε» στη διάρκεια αποστολής. «Ο πιλότος κρατείται όμηρος», εξήγησε πηγή από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στέφαν Ντιζαρίτς, ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε «την ανησυχία του» για τις πληροφορίες κατά τις οποίες το ιορδανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και ο πιλότος του αιχμαλωτίστηκε και «ζήτησε από τους απαγωγείς του να του συμπεριφερθούν βάσει των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία αυτή ο γ.γ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι καταδικάζει τη χρήση από τον συριακό στρατό βαρελιών με εκρηκτικά και ζήτησε άλλη μία φορά «από όλες τις πλευρές στη Συρία» να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να βρουν μια «βιώσιμη λύση στη σύγκρουση» μέσω διαπραγματεύσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By