Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανησυχία στην Αθήνα: Ο ΟΗΕ θα αναρτήσει τον «επίσημο» χάρτη Άγκυρας – Τρίπολης

Θέμα ημερών είναι η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ των συντεταγμένων για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που ορίζει το Μνημόνιο Κατανόησης που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, γεγονός που προκαλεί εύλογα προβληματισμό στην Αθήνα και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», από την Τουρκία έχει διαμηνυθεί σε αρκετά επίπεδα από αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν ότι η ανάρτηση των συγκεκριμένων χαρτών από τον ΟΗΕ έρχεται, επί της ουσίας, να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός.

Ειδικότερα, η Άγκυρα φαίνεται πως εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό επισημοποιείται η συμφωνία που είχαν υπογράψει από κοινού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφιλίωσης» στην Τρίπολη της Λιβύης, τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Και τούτο θα συμβεί επειδή αποκτά χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ, κάτι που η Τουρκία δείχνει έτοιμη να εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Αυτό προκύπτει και από τα όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσει τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει νέες υποθαλάσσιες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο ότι η Άγκυρα επιμένει να καταφεύγει σε αυθαίρετες κινήσεις και τεχνικές «ακροβασίες» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης είναι απολύτως αυθαίρετη και παράνομη, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να επιμένει στην επιθετική ρητορική του με φόντο την ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας το Σάββατο πως ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για να ξεκινήσει νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o Ερντογάν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας: «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας.

Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

Εξάλλου, ο Ερντογάν αντέδρασε και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, να επισκεφθεί το Παρίσι.

«Ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By