Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άννα Διαμαντοπούλου: Καταστροφικό ο λαϊκισμός για την χώρα

Με αφορμή τη λήξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Ασφάλεια στο Μόναχο, η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

«Η Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα για τις εξελίξεις του 2017. Στην Ελλάδα δεν έγινε καμία συζήτηση, η δε παρουσία ήταν μάλλον συμβολική. Μπορεί και πρέπει μία χώρα σε οικονομική κρίση και σε δύσκολη γεωγραφική θέση να συμμετέχει ενεργά και να παίζει ρόλο;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε στο μεταίχμιο δύο εποχών. Στις συνθήκες της αναδιάταξης του διεθνούς συστήματος των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, ο Βενιζέλος κατόρθωσε να αναδείξει την κομβική στρατηγική σημασία της Ελλάδας και να αποκτήσει συμμάχους καθοριστικούς για το μέλλον της.
Στην Ευρώπη κατέθεσε σχέδιο και μίλησε με τους ηγέτες της εποχής για την «Κοινωνία των Εθνών» προσφέροντας τη δική του συμμαχία στα μεγάλα σχέδια της εποχής.

Σήμερα στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός έχει καλλιεργήσει την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να προχωρεί μόνη της, ακόμη και σε σύγκρουση με τους πάντες, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα. Η χώρα πρέπει να ενταχθεί πάλι στο πλαίσιο των σημαντικών γεωπολιτικών γεγονότων που τεκταίνονται και κυοφορούνται σε μία νέα περίοδο ιστορικών αλλαγών.»

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρακολούθησε την 53η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε 17-19 Φεβρουαρίου 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για το σημαντικότερο παγκόσμιο φόρουμ για θέματα ασφαλείας και γεωστρατηγικής, στο οποίο συμμετέχουν τα σημαντικότερα think tanks, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, υψηλόβαθμα στελέχη Κυβερνήσεων, ΜΚΟ κλπ.

Φέτος το θέμα της Διάσκεψης συνοψίστηκε στα εξής ερωτήματα της νέας εποχής, της Τράμπ εποχής: «Post-Truth, Post-West, Post-Order?»

-Σε ποια εποχή εισερχόμαστε;
-Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ευρωατλαντικές σχέσεις;
-Πόσο κρίσιμες είναι οι γαλλικές εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης;

Από τη Διάσκεψη προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

«Η Αμερική πρώτα» που εξέλεξε πρόεδρο τον Τράμπ είναι παρούσα. Και αυτό γιατί το πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Κίνα, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και το Ιράν θα κρίνει πολλά για την παγκόσμια σκηνή. Μπορεί ο Αμερικάνος Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αντιπρόεδρος να θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Τράμπ για τη νέα φάση των σχέσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν αποφασίζουν εκείνοι, αλλά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ βάζουν μάλλον τέλος στον πολυμερισμό των διεθνών σχέσεων μέσω των πολυμερών διεθνών οργανισμών. Προκρίνεται πλέον από τις ΗΠΑ το μοντέλο των διμερών ή και μεμονωμένων σχέσεων.
Πολλά όμως, θα κριθούν και από τις εκλογές στη Γαλλία, κυρίως για το μέλλον της ΕΕ. Η σημασία τους για την ΕΕ θα είναι ισχυρή. Άλλο προφανώς η Λε Πεν και άλλο ο Μακρόν που θα ανανεώσει τη γαλλογερμανική συμμαχία σε νέα βάση.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνηθίσουν στο νέο δεδομένο, ότι οι φωνές στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν παραδοσιακά τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τώρα θα είναι απασχολημένες με τον παράγοντα Τράμπ εντός των ΗΠΑ. Τα μείζονα ζητήματα της Ρωσίας, της Κίνας, του διεθνούς εμπορίου θα γίνουν αντικείμενο πλέον πολιτικών συγκρούσεων εντός του Κογκρέσου, στερώντας έτσι την ΕΕ από φίλιες παραδοσιακές δυνάμεις του αμερικανικού κατεστημένου.

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με το πλέον σημαντικό έτος της σύγχρονης ιστορίας της, τουλάχιστον σίγουρα μετά το 2010 που εκλήθη να αντιμετωπίσει την κρίση της Ελλάδος.

(Visited 1 times, 1 visits today)