Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Άνω-κάτω ο ΟΗΕ: Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη Γενική Συνέλευση – Στριμωγμένος ο Γκουτέρες

Αναστάτωση επικρατεί στην έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, καθώς οι αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης ζητούν να επιδεικνύονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τον οποιοδήποτε εισέρχεται στην αίθουσα της Γενικής Συνελεύσεως του Οργανισμού. Γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δηλώνει πως δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών – συνοδευόμενοι από αμέτρητο αριθμό διπλωματών – αναμένεται να βρεθούν στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ορισμένοι ηγέτες δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στην έδρα του ΟΗΕ και θα στείλουν βιντεοσκοπημένες ομιλίες.

Αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης ανέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη ότι σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης, οι άνθρωποι «που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικά εμβολιασμού για να έχουν πρόσβαση στην αίθουσα».

Αλλά ο Γκουτέρες δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters: «Εμείς, ως Γενική Γραμματεία, δεν μπορούμε να πούμε σε έναν αρχηγό κράτους ότι εάν δεν είναι εμβολιασμένος δεν μπορεί να εισέλθει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών».

Η έκταση και τα κτίρια της έδρας του ΟΗΕ στο Μανχάταν αποτελούν διεθνές έδαφος και δεν υπόκεινται στους νόμους των ΗΠΑ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν πρωτύτερα δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν τις τοπικές και εθνικές οδηγίες σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Συνεργασία ΟΗΕ – Νέας Υόρκης για εμβολιασμούς
«Συζητήσαμε με τον δήμο διαφορετικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός θα είναι εμβολιασμένοι και το γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έθεσε στη διάθεσή μας δυνατότητες εμβολιασμού. Έτσι, οι άνθρωποι που θα έρθουν θα μπορούν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το πόσοι διπλωμάτες που θα ταξιδέψουν για να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση ενδέχεται να είναι ανοσοποιημένοι, απεικονίζει «πόσο δραματική είναι σήμερα η ανισότητα αναφορικά με τους εμβολιασμούς». Ωστόσο, τόνισε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των αντιπροσωπειών που θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη θα είναι εμβολιασμένοι.

Από τις 5,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, μόλις το 2% έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους στην Αφρική, σύμφωνα με δεδομένα του Reuters.

Ο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός μεταξύ δισεκατομμυρίων μη εμβολιασμένων ανθρώπων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πιο επικίνδυνων παραλλαγών του ιού. Ο ίδιος πιέζει για ένα παγκόσμιο σχέδιο με στόχο τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τεστ και μονοδοσικά εμβόλια έξω από την έδρα του ΟΗΕ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε την Τετάρτη (15/9) ότι η πόλη θα παράσχει την επόμενη εβδομάδα τεστ για τον κορονοϊό και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε ένα χώρο έξω από την έδρα του ΟΗΕ.

Ο ντε Μπλάζιο επαίνεσε τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αμπντούλα Σαχίντ που είπε με επιστολή του στους συναδέλφους του στον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει σθεναρά την επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού και ότι θα συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα για την εφαρμογή αυτής της απαίτησης «το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια ανέφερε την Τετάρτη (15/9) ότι η Μόσχα αντιτίθεται στο να απαιτείται από τον οποιονδήποτε να πρέπει να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει στη Γενική Συνέλευση, χαρακτηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο κάνει διακρίσεις.

Γενική Συνέλευση με θέμα τα… πιστοποιητικά
Σε επιστολή προς τους συναδέλφους του ΟΗΕ, ο Νεμπένζια ζήτησε τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα Πέμπτη με αντικείμενο συζήτησης το θέμα αυτό. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν θα προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

Αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης ανέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη ότι η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τον περασμένο μήνα προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να στείλουν βιντεοσκοπημένες ομιλίες αντί να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψει η συγκέντρωση να μετατραπεί σε μια «εκδήλωση υπερμετάδοσης» του ιού.

Πέρυσι, καμία χώρα δεν έστειλε αντιπροσωπείες στη Νέα Υόρκη και οι παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν αντ΄ αυτού βιντεοσκοπημένες ομιλίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By