Μια σκληρή διαπραγμάτευση, που κινδύνευσε αρκετές φορές να τιναχτεί στον αέρα, επισφραγίζει τη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου για την 20ετή σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων που αφορά το κόστος του αδιύλιστου νερού.
Η ολοκλήρωσή της βάζει ένα τέλος σε μια πολύχρονη εκκρεμότητα αλλά και στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για οφειλές προηγούμενων ετών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας.
Διατηρώντας το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για την περιοχή της πρωτεύουσας έως το 2041, δημιουργούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ.
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ελέγχει το 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%, περίπου το 10% ανήκει στον διεθνή επενδυτή Τζον Πόλσον και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με βάση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να προσληφθούν σύμβουλοι για την πώληση του 11,33% των μετοχών της εταιρείας που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η μετοχοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ακυρώθηκε αιφνιδίως το 2014 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράτυπη την ιδιωτικοποίηση του νερού, με την επίκληση ότι αποτελεί ανθρώπινο αγαθό που συνδέεται με την επιβίωση του πληθυσμού και δεν μπορεί να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Εκτοτε, το ΤΑΙΠΕΔ αναπροσάρμοσε τη στρατηγική του και αποφάσισε να εκχωρήσει σε ιδιώτες μικρότερο ποσοστό από 30% της ΕΥΔΑΠ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Ωστόσο, η ομηρία της επιχείρησης από την απουσία συμφωνίας με το Δημόσιο στάθηκε εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα τελευταία μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση, οι εξελίξεις δίνουν το έναυσμα για την ωρίμανση του σχεδιασμού.
Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας αναμένεται τον επόμενο μήνα με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές ένα win-win deal, το οποίο ιεραρχήθηκε ως μεγάλη προτεραιότητα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και σε συνεργασία με το Υπερταμείο, στο οποίο ανήκει η ΕΥΔΑΠ, οδήγησαν στο αίσιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η εκκρεμότητα καθορισμού τιμής πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ υπάρχει από το 2004, παρά την πρόσκαιρη τακτοποίησή της μέσω νομοθετικής ρύθμισης που έγινε το 2013 με τον συμψηφισμό των οφειλών της ΕΥΔΑΠ με τα έργα συντήρησης που εκτέλεσε στο δίκτυο αρμοδιότητας του Δημοσίου η εταιρεία.
«Επί της ουσίας, από 2013 ως σήμερα η διευθέτηση του ανοικτού ζητήματος αποτελούσε αγκάθι για την ΕΥΔΑΠ και τους μετόχους της, ενώ καταδίκαζε και το δημόσιο σύστημα υδροδότησης της Αττικής σε ελλιπή συντήρηση και απουσία νέων επενδύσεων στις υποδομές», αναφέρει παράγοντας που ήταν μέσα στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, στις οποίες χρειάστηκε να δοθούν πολλές παρατάσεις για να βρεθεί η οριστική λύση.
Βάσει της συμφωνίας, με δαπάνη ύψους 157,5 εκατ. ευρώ για το κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020 θα επιβαρυνθεί η ΕΥΔΑΠ, εξέλιξη η οποία θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της για τη χρήση του 2020, χωρίς ωστόσο να στερήσει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία με το Δημόσιο περιλαμβάνει την επέκταση του δικαιώματος διάθεσης αδιύλιστου νερού από το 2021 μέχρι το 2040 και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανακτήσει, έναντι των 157 εκατ. που θα καταβάλλει, το επιπλέον κόστος «χωρίς να επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής».
Η τελική συμφωνία προβλέπει ότι η τιμή του αδιύλιστου νερού που θα πληρώνει η ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040 θα είναι κατά 35% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (2013-2020). Η μεσοσταθμική τιμή ήταν 0,151 ευρώ ανά κυβικό μέτρο την περίοδο 2004-2013, 0,115 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για την περίοδο 2013-2020 και θα είναι 0,084 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για το διάστημα 2021-2040. Με τη μέση ετήσια κατανάλωση στα 400 εκατ. κυβικά μέτρα, το ετήσιο κόστος της ΕΥΔΑΠ θα είναι 33,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2040.
Παράλληλα, η δημόσια εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης θα προχωρήσει σε αλλαγή του καταστατικού της ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρώτος στόχος είναι η ΣΔΙΤ που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, υπηρεσία που μέχρι σήμερα παρείχε η ΕΥΔΑΠ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξασφαλίζει για τους μεν καταναλωτές σταθερή τιμολογιακή πολιτική χωρίς καμία αύξηση της τιμής του νερού και αδιάλειπτη παροχή ύδατος υψηλής ποιότητας, για το δε Δημόσιο ομαλή συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος και εκκίνηση, μετά από πολλά χρόνια, των απαραίτητων έργων υποδομής.
Tη μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Παγίων γέννησε ο διαχωρισμός που επιτεύχθηκε το 1999 από τη διάσπαση της εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Τότε τα κυριότερα πάγια της επιχείρησης (φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία και αντλιοστάσια) απορροφήθηκαν από την ΕΥΔΑΠ Παγίων, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η ΕΥΔΑΠ προικίστηκε με το αποκλειστικό δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής μέσα από μια 20ετή συμφωνία παραχώρησης, η οποία υπογράφηκε μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ. Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η ΕΥΔΑΠ είχε το δικαίωμα να προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος) που ανήκουν στην Πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προσέφερε ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς από τη Δυτική Ελλάδα στη Βοιωτία που ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλα τα έξοδα διαχείρισης και εργατικού δυναμικού που πραγματοποιούνται από την εταιρεία, τα οποία αποδίδονται για τη διατήρηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. To άθροισμα αυτών των εξόδων θεωρείται η εύλογη αξία του αδιύλιστου νερού με βάση την υπάρχουσα συμφωνία.
Από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν και έγινε η εκκαθάριση των απαιτήσεων της ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο και καταβλήθηκαν στην επιχείρηση 141 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών, δεν έχει προσδιοριστεί η τιμή του ακατέργαστου νερού και δεν είχε συναφθεί καμία συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ για τον καθορισμό της τιμής του.
Αντιθέτως δίνονταν συνεχείς παρατάσεις και η ΕΥΔΑΠ συνέχιζε και μετά το 2013 να συμψηφίζει το κόστος του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που η ίδια παρείχε στην εταιρεία. Η αυλαία αυτής της εκκρεμότητας πέφτει με τη νέα 20ετή συμφωνία.
Πηγή: www.newmoney.gr