Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αντιδρά το Κατάρ στη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Το Κατάρ επιχειρεί να διαπραγματευθεί για μια σειρά παραχωρήσεων, προτού δώσει τις «ευλογίες» του για τον τραπεζικό «γάμο».

Αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίδραση του Κατάρ βρίσκεται η κυοφορούμενη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι Καταριανοί μέτοχοι της Deutsche Bank – από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας – λένε «όχι» στο ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Commerzbank, καθώς εκφράζουν φόβους πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί, θα διαβρώσει την αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου, ιδίως εάν η Deutsche Bank προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το deal.

Το Κατάρ επιχειρεί να διαπραγματευθεί για μια σειρά παραχωρήσεων, προτού δώσει τις «ευλογίες» του για τον τραπεζικό «γάμο».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το κυοφορούμενο deal έχει δεχθεί πλήθος αντιδράσεων και κριτικής. Το Κατάρ απλά έρχεται να προστεθεί στη λίστα. Τις αντιρρήσεις τους έχουν ήδη διατυπώσει τα εργατικά συνδικάτα που φοβούνται για μεγάλο κύμα περικοπών θέσεων εργασίας, αλλά και η ΕΚΤ – δια στόματος του Ενρία του SSM – που τάσσεται κατά της δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών».

Στις 17 Μαρτίου, οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συγχώνευσης, με το Βερολίνο να δίνει τις «ευλογίες» του και να προκρίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή».

By