Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα «πολιτικά παιχνίδια» Τσίπρα και την ονομαστική ψηφοφορία

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσκέπτονται από χθες προκειμένου να ζυγίσουν όλα τα νέα δεδομένα και να καθορίσουν τη στάση τους. Και αυτό γιατί από τη μια δεν θέλουν να καταψηφίσουν ένα μέτρο που παρά το ότι είναι αποσπασματικό και το χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» γνωρίζουν ότι αυτοί που θα το λάβουν το έχουν ανάγκη και από την άλλη δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη ρύθμιση που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους θεσμούς και άρα την πορεία της χώρας.

Αν και αρχικά η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων είχε τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην επίμαχη ρύθμιση για τη 13η σύνταξη, υπό το φως των εξελίξεων πολλοί είναι εκείνοι που θα επεναξετάσουν τη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να μην ενισχύσουν όπως διαρρέεται το «πολιτικό παιχνίδι» του πρωθυπουργού ο οποίος κατά τη γνώμη τους επιχειρεί να «στριμώξει» την αντιπολίτευση δεδομένου ότι μια ομόφωνη σχεδόν απόφαση διαφαινόταν ότι είναι εφικτή και συνεπώς μια ονομαστική ψηφοφορία μόνο ως επικοινωνιακό τρικ εκλαμβάνεται.

Η Νέα Δημοκρατία, που έχει αρχικά ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα. Οσον αφορά στο τι στάση θα κρατήσει σήμερα κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει από χθες απανωτές ζυμώσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών (ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ), ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθοριστεί σήμερα. Επικρατέστερο σενάριο, πάντως, μοιάζει η αποχή των γαλάζιων βουλευτών από την ψηφοφορία.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν προγραμματίσει για τις 9 και 12 το πρωί αντίστοιχα συνεδρίαση του συντονιστικού και των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, με σκοπό να καθορίσουν τη στάση στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία, ενώ επιφυλάξεις φαίνεται να κρατά η Ενωση Κεντρώων.

Πρέπει αν σημειωθεί, επίσης, ότι κατά πληροφορίες, από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις παροχές Τσίπρα, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κοινή στάση και ίσως της κατάθεσης κοινού αιτήματος για εκλογές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και τις ήδη προσκληθείσες πολιτικές αναταράξεις, τίποτα δεν είναι βέβαιο ως προς την έκβαση της ονομαστικής ψηφοφορίας πού θα διεξαχθεί το μεσημέρι, ενώ η συνεδρίαση που θα προηγηθεί αναμένεται θυελλώδης.

(Visited 1 times, 1 visits today)