Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Απόλυτη η αποφασιστικότητά μας για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη χωρίς δισταγμό να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία πάντοτε προσφέρει κλάδο ελιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Φουάτ Οκτάι είπε: «Συγχαίρω τους πολίτες της Κύπρου για τη γιορτή (του μπαϊραμιού). Είμαστε ήδη συνεχώς μαζί τους. Οι καρδιές μας είναι μαζί. Έχουμε στόχους μαζί. Έχουμε ελπίδες μαζί».

Σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε «γνωρίζετε τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για εργασίες της Τουρκίας στην υφαλoκρηπίδα της και σε περιοχές στα πλαίσια των συμφωνιών με την ‘τβδκ’ (ψευδοκράτος) που γίνονται μετά από τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων από την πλευρά του νότου που διεξάγονται με τον ισχυρισμό περί κυριαρχίας.

Οι εργασίες μας αυτές θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Άλλωστε αυτή την στιγμή τα πλοία Φατίχ, Γιαβούζ και Μπαρμπαρός είναι στην περιοχή.

Και το Ορούτζ Ρέις πάει στην περιοχή. Στο σημείο αυτό η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη».

Για την Ελλάδα είπε ότι σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση και πως «ο πρώτος που τηλεφώνησε ήταν ο Πρόεδρός μας.

Σχετικά με το κλαδί ελιάς, εμείς πάντοτε το απλώνουμε, αλλά αυτό είναι μια πρόταση επίλυσης στηριγμένη στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και στη δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Η Τουρκία πάντοτε το έκανε αυτό, και αυτό θα το κάνει και στο μέλλον.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη. Θα προχωρήσει αποφασισμένη να προστατέψει δίχως δισταγμό και τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της και στις δραστηριότητες γεωτρήσεων, αλλά και στο θέμα της διαδικασίας επίλυσης, σχετικά με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ισότιμη και δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Σχετικά με αυτό στο τραπέζι ακόμη βρίσκεται η πρότασή μας για τη σύσταση κοινής επιτροπής», ανέφερε.

By