Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Αντίθετοι στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα εκατό βουλευτές της Μέρκελ

Έχουν συγκεντρώσει υπογραφές προκαλώντας αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος

merkel

Υπογραφές κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν συγκεντρώσει περισσότεροι από 100 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Χριστοανποδημοκρατών της Μέρκελ, με αποτέλεσμα η Καγκελάριος της Γερμανίας να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μίνι αντάρτικο, όπως αναφέρει δημοσίευμα Αντιμέτωπη με μια μίνι ανταρσία βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τimes, αλλά και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα, οι βουλευτές του CDU ετοιμάζονται να αντιταχθούν στην καγκελάριο, αν φέρει στην Bundestag νέο πακέτο στήριξης υπέρ της Ελλάδας.

Το άρθρο των Times αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη δεν επιτρέπει στη Γερμανίδα καγκελάριο να αποκλιμακώσει τη στάση της έναντι της Ελλάδας και σίγουρα της δένει τα χέρια ως προς την πιθανότητα να αποδεχθεί η Γερμανία κάποια πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους που αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (το βαυαρικό κόμμα που συνεργάζεται με το CDU), «oι Έλληνες είχαν το δικαίωμα να πουν «όχι» στο δημοψήφισμα, και τώρα έχουμε εμείς το δικαίωμα να πούμε όχι». Ο Φρίντριχ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι δεν γνωρίζει κανέναν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του που να πιστεύει ότι ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης είναι δικαιολογημένο.

Ένα νέο πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, είπε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του CDU, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ: «Υπάρχει έλλειψη οικονομικής ισχύος, ανταγωνιστικότητας και μια πραγματικά αποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα» σχολίασε ο βουλευτής στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και από τους Σοσιαλδημοκράτες, τον άλλο εταίρο της κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ηγέτης της παράταξης πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε «ως πολύ αφελή» την απόφαση που ελήφθη πριν από 15 χρόνια για την εισδοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης δεν λειτούργησαν. Σημειώνεται ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ, μαζί με τους Σοσιαλαδημοκράτες, απαρτίζουν το 80% των μελών του Κοινοβουλίου.

By