Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Απαγόρευση απολύσεων ανακοινώνει ο Βρούτσης

Την απαγόρευση απολύσεων από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και την απαγόρευση απολύσεων σε όσες δεν έκλεισαν ως προϋπόθεση να πάρουν την αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι εργοδότες προχώρησαν στην απόλυσή τους μετά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Στο υπουργείο εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

Και έτσι, στις σημερινές ανακοινώσεις μέτρων, ο Γιάννης Βρούτσης θα στείλει «τελεσίγραφο» πως τα νέα μέτρα στήριξης δεν θα ισχύουν για τις επιχειρήσεις εκείνες που προχωρούν σε μείωση προσωπικού.

Δέσμη οικονομικών μέτρων αναμένεται να ανακοινώσουν στις 12:00 σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα τις διανείμει σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε παρεμβάσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε επιχειρήσεις, το 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης.

«Είναι το δεύτερο πακέτο που θα ανακοινώσουμε σήμερα και θα ακολουθήσουν και άλλα. Καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος», ανέφερε και απεκάλυψε πως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα αποτυπωθεί το χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΕ σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων, εισοδήματος εργαζομένων και στήριξης των πολιτών. Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως όποιος εργοδότης απολύει δεν θα στηριχθεί.

«Καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να μπει στις ρυθμίσεις των μέτρων που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση αν προχωρήσει σε απολύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως θα ρυθμιστεί και η περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν ήδη προβεί σε απολύσεις. Ο ίδιος τόνισε πως αναβάλλεται η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ.

«Θα υπάρξει πρόβλεψη για τις αντικειμενικές αξίες. Η άσκηση αλλαγής τους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί την παρούσα στιγμή. Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να αλλάξει φέτος», είπε.

Στη βάση αυτή εξήγγειλε και μέτρα για τα ενοίκια. «Θα ανακοινώσουμε επίσης παρεμβάσεις αναφορικά με τα ενοίκια. Σε περιπτώσεις που επιχειρηματίες κλείνουν με κυβερνητική επιλογή, θα υπάρχει πρόβλεψη για τα ενοίκια», τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναλάβει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα.

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις μαζί τους. Θα είναι πρωτοβουλίες πέρα από τα μέτρα στήριξης για τους συνεπείς επιχειρηματίες και για την εξάμηνη αναβολή καταβολής δόσεων που έχει ήδη προαναγγελθεί», ανέφερε.

Μη εξωραΐζοντας καταστάσεις ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ανάπτυξη εφέτος θα είναι μηδενική στην Ελλάδα και πως η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι 1,5%-2%. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα την απόφαση του Eurogroup για δημοσιονομική ευελιξία, λέγοντας πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ πλέον δεν ισχύει και πως τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού δεν θα προσμετρούνται στο μελλοντικό δημοσιονομικό στόχο , ο οποίος θα μπορούσε να είναι 2% και 1, 5% και 1% του ΑΕΠ ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By