Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνησης εκτός νομού

Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα για τους ανεμβολίαστους

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έχει αρχίσει και ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσα στο οποίο θα κάνουμε γιορτές.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σχεδιάζεται να είναι όλα ανοιχτά, από καταστήματα μέχρι νυχτερινά μαγαζιά. Επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα καταγραφεί ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγειονομικής κατάστασης στη χώρα, η συζήτηση για περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είτε σε νεότερες ηλικίες είτε σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες πλην των εργαζομένων στην υγεία, αναβάλλεται για το 2022.

Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες (όπως τις περσινές εορτές) ή των μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν υφίσταται, ούτε για τους εμβολιασμένους, ούτε για τους ανεμβολίαστους.

Οι τελευταίοι υφίστανται ήδη μια σειρά από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με νέα μέτρα, όπως πχ ο αποκλεισμός τους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης κα.

Στους ανεμβολίαστους, εξάλλου, θα λογίζονται από την ερχόμενη Δευτέρα και οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει περάσει ένας μήνας μετά το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Σημειώνεται, ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι άνω των ετών, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η καθυστέρηση της τρίτης δόσης συντέλεσε σε άνοδο των κρουσμάτων στις ηλικίες πενήντα με εβδομήντα ετών σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα.

By