Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απάντηση Θεοχάρη στις καταγγελίες Σούρλα

Διευκόλυνε με αποφάσεις του φοροφυγάδες

xaris_theoxaris1-514x3301

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, απάντησε με γραπτή δήλωση το βράδυ, στις κατηγορίες που του τέως γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, ότι διευκόλυνε με αποφάσεις του, όταν ήταν γενικός γραμματέας Εσόδων, φοροφυγάδες.

«Ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και τόνισε ότι η διόρθωση της επίμαχης διάταξης για την οποία επικρίνεται, ήταν ορθή. «Συνεπώς, όσοι αντιτίθεντο σε αυτή την αλλαγή κάνουν λάθος» εκτίμησε.

Και σημείωσε: «Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη».

Ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία ακολουθείτο αυτή η πρακτική θα έμπαιναν πρόστιμα σε δύο διυλιστήρια, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων και συνεπώς θα έκλειναν. «Δεν θα είχαμε, δηλαδή, ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα» υποστήριξε και επεσήμανε ότι «όσοι δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους».

By