Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Απάντηση της κυβέρνησης στην πρόκληση Ερντογάν μετά την κατακραυγή

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τούρκου προέδρου ήταν γνωστό από αργά χθες το βράδυ, ήρθε η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον Τούρκο πρόεδρο, που πρότεινε «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς – Ζητάει άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μετά την κατακραυγή για την απουσία επίσημης απάντησης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στην πρόκληση Ερντογάν περί «ανταλλαγής» των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, ήρθε η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον Τούρκο πρόεδρο.

Της απάντησης της κυβέρνησης είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν στη χθεσινή του συνέντευξη

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν στην τριμερή σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV: «Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε, αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «για να άρουμε το θέμα της παραβίασης των συνόρων από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να φέρουμε το θέμα, επιστρέψτε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By