Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

«Απελευθέρωση» του τουρισμού: Οι «ασφαλείς» χώρες και τα καταλύματα καραντίνας

Σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με την τελική φάση του «ανοίγματος» του τουριστικού κλάδου, καθώς η κυβέρνηση γνωστοποίησε τόσο τη λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται τα ταξίδια στην Ελλάδα, όσο και εκεί με τις περιοχές όπου θα «στηθούν» τουριστικά καταλύματα καραντίνας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δόθηκε στη δημοσιότητα η τελική λίστα με τις περιοχές στις οποίες θα μισθωθούν τουριστικά καταλύματα αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19.

Πρόκειται για συνολικά 75 καταλύματα τα οποία θα εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό πλάνο για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, όπως οριζόταν – μάλιστα – και από την κοινή υπουργική απόφαση που είχε κατατεθεί προ ημερών στη Βουλή.

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Αναλυτικά η λίστα:

Α/Α – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ/ΝΗΣΙ

ΑΜΘ ΔΡΑΜΑΣ
ΑΜΘ ΕΒΡΟΥ
ΑΜΘ ΘΑΣΟΣ
ΑΜΘ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑ
ΑΤΤΙΚΗ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
ΑΤΤΙΚΗ ΣΠΕΤΣΕΣ
ΑΤΤΙΚΗ ΥΔΡΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΗΜΝΟΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΑΜΟΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΧΙΟΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΧΑΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΩΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΛΕΙΨΟΙ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΛΕΡΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΑΤΜΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΡΟΔΟΣ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΚΙΑΘΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΙΘΑΚΗ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑ
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ ΠΑΞΟΙ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΛΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΙΕΡΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕΡΡΕΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΡΗΤΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΚΡΗΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΔΡΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΘΗΡΑ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΙΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΥΘΝΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΗΛΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΝΑΞΟΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΠΑΡΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΕΡΙΦΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΙΦΝΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΥΡΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΗΝΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΜΟΡΓΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΥΡΟΣ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΩΚΙΔΑ

Ποιες πύλες ανοίγουν
«Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

Επισκέπτες
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+.

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως)».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δικαίωμα εισόδου στη χώρα έχουν και οι «Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ), από όπου κι αν προέρχονται».

Ακόμη, η χώρα μας – ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση – «επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα».

Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, στις προβλέψεις για την ΕΕ+ περιλαμβάνονται οι χώρες της ζώνης Σένγκεν «συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας» και τις συνδεδεμένες στη Σένγκεν χώρες «Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως αναφέρεται.

Όσον αφορά στην Κίνα, τονίζεται πως θα «εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας».

Πτήσεις
Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By