Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Απεργία 16 Ιουνίου: Μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις ενάντια στο απεργιακό νομοσχέδιο, με σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα και την ΑΔΕΔΥ να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε από τις 10:00 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία χαρακτηρίζεται μαζική μιας και πολλοί ήταν αυτοί που συμμετέχουν.

Στις 11 ξεκίνησε και η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στα Προπύλαια συγκεντρώθηκε η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων».

Πάντως τα πρωινά συλλαλητήρια είναι μια… πρόγευση, καθώς συλλαλητήρια θα έχουμε και το απόγευμα, επειδή εκείνη την ώρα θα έχει «φουντώσει» στην Βουλή η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και το βράδυ θα ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, στις 17:00 το ΠΑΜΕ συγκεντρώνεται και πάλι έξω από την Βουλή, ενώ στις 18:00 ξεκινά η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Αναφέρθηκε πως το σκεπτικό της απόφασης αποσκοπεί στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων και τη διευκόλυνση των μαθητών στη μετακίνηση τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την τύχη της απεργίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραιτηθούν από την αγωγή.

“Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση” τόνισαν μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγραψε: “Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται”.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται.

Συνωστισμός παρατηρήθηκε στα εκδοτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο λιμάνι του Πειραιά, με τα πλοία να μην φεύγουν λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Τα 13 σωματεία της ΠΝΟ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την έκρινε παράνομη, μετά από προσφυγή των ακτοπλόων.

Οι ναυτεργάτες όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την απεργία, γι αυτό και βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων προκειμένου αυτά να μη φύγουν.

Πολύς κόσμος λοιπόν που κανονικά ταξίδευε για σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, είτε για να δει τι θα γίνει είτε για να αλλάξει το εισιτήριό του, αφού τα εκδοτήρια άνοιξαν κανονικά παρά τις ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων χτες βράδυ που διαβεβαίωναν πως θα συνεχίσουν με την απεργία.

Οι περισσότεροι επιβάτες τονίζουν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση σχετική από τις εταιρείες και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, λέγοντας πως όταν επικοινωνούσαν τους έλεγαν ότι θα φύγουν κανονικά τα πλοία, παρ’ότι… τίποτα δεν το προμήνυε.

Oι περισσότεροι εκφράζουν κατανόηση για την απεργία καθώς αντιτίθεται και αυτοί στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Είναι απίστευτη η ευθύνη της εταιρείας, το γνώριζαν και πήραν τηλέφωνο όσους ήταν να ταξιδέψουν σήμερα για να χτυπήσει την απεργία» είπε μια επιβάτης.

«Δεν έχω πρόβλημα με τους εργαζόμενους αλλά με την εταιρεία, θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν» λέει άλλη επιβάτης.

Το σίγουρο πάντως είναι πως στο λιμάνι του Πειραιά γίνεται… χαμός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By