Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Απαισιοδοξία Τουρκίας για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής

Η Τουρκία δεν θα υποβάλει νέα αιτήματα στην ΕΕ

tsipras_davutoglu_merkel_olant

Την απαισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας εξέφρασε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος βέβαια τόνισε ότι την θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο.

«Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ” αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ», σημείωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστεί, ενόψει των ευαίσθητων αυτών συνομιλιών.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο», σημείωσε ο αξιωματούχος, όταν ερωτήθηκε αν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες πρόγευμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το οποίο ο Τουσκ ελπίζει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη στην σύνοδο κορυφής πριν από 10 ημέρες.
Εξάλλου άλλος αξιωματούχος στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας δισταγμός» στην τουρκική πλευρά όσον αφορά το αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η τουρκική αντιπροσωπεία θα μετάσχει στη σύνοδο μόνον εφόσον είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλιστεί μια συμφωνία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By