Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Απλή αναλογική ή μείωση του μπόνους στο μυαλό Τσίπρα

Η κυβέρνηση θέλει η συνταγματική αναθεώρηση να ψηφιστεί από 200 βουλευτές πριν από την διακοπή των εργασιών της Βουλής

tsipras1

Πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στις αρχές Αυγούστου, θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, ενώ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, εξετάζει δύο σενάρια για τον εκλογικό νόμο. Το ένα είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 27 ή στις 28 για το πρώτο -ή τα συνεργαζόμενα- κόμματα, και το δεύτερο είναι το σενάριο της απλής αναλογικής, με πληροφορίες να φέρουν ως πιθανότερη εκδοχή το πρώτο σενάριο.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με 200 ψήφους, ώστε ο νόμος να ισχύσει και για τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -σύμφωνα με το Έθνος- το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, αλλά και τη διατήρηση ή αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Οι κυβερνητικές προτάσεις θα παρουσιαστούν την 24η Ιουλίου, επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τάχθηκε υπέρ εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό. Όπως δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης στην Καθημερινή του Σαββάτου, «η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και αυτό επιτυγχάνεται από την ανάδειξη του με άμεση εκλογή από τους πολίτες και από την πρόβλεψη αυξημένων αρμοδιοτήτων. Κατά της άμεσης εκλογής πάντως τάσσεται η ΝΔ όπως έχει δηλώσει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν συγκρούσεις αν εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Βασίλης Λεβέντης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «αν ο Πρόεδρος είναι λαοπρόβλητος θα υπάρξουν συγκρούσεις με τον πρωθυπουργό, καθώς θα έχουμε δύο ισχυρούς πόλους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By