Στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, αλλά και στα τελευταία νέα που αφορούν στα εμβόλια παγκοσμίως αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Σχετικά με το εμβολιαστικό σχήμα για τα άτομα που έχουν νοσήσει, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι αρχικά το κριτήριο ήταν ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια 3 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι είχε επικρατήσει ο κανόνας για 2 δόσεις μετά το τρίμηνο.
Εντούτοις, νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι ή ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας, φτάνοντας ακόμα και τους 12 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται 1 δόση, με χαρακτήρα επαναληπτικής, μετά από 6-12 μήνες μετά τη λοίμωξη.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, οι μελέτες δείχνουν ότι μετά και τοις δύο δόσεις, το εμβόλιο της Pfizer έχει 86% αποτελεσματικότητα και της AstraZeneca 60-66% έναντι της βρετανικής και της ινδικής μετάλλαξης.
Η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι κάποιοι που ταλαιπωρούνται από τις συνήθεις παρενέργειες με την πρώτη δόση, τείνουν να ακυρώνουν τη δεύτερη. Αυτό, τόνισε, είναι λάθος και το τίμημα της παράλειψης της δεύτερης δόσης είναι σημαντικό.
Σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει 2η δόση με διαφορετικό εμβόλιο από την πρώτη, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο κανόνας ισχύει ακόμη: Με όποιο αρχίζεις, με το ίδιο τελειώνεις. Αυτό αποδίδει τα μέγιστα σε ασφάλεια και ανοσογονικότητα.
Υπάρχουν όμως μελέτες σχετικές με την ανάμειξη, αλλά αυτό θα είναι κάτι που θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν έχει υπάρξει επαρκής εργασία από πλευράς επιστήμης. Μέχρι τώρα όμως γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις (σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, θρομβώσεις κ.λπ). Μέχρι τότε παραμένουμε στον κανόνα δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο.
Για το ευαίσθητο θέμα του εμβολιασμού κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως είναι αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει και την έγκυο και το έμβρυο.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλα τα εμβόλια.
Τόνισε επίσης, ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς, εκ των οποίων οι 3.250.000 πολίτες θα έχουν κάνει έστω και μία δόση (ποσοστό 31%) και 1,8 εκατ. και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 17,2%). Πρόσθεσε δε, πως μέχρι το απόγευμα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%.
Στις άλλες ηλικιακές ομάδες:
-Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 67%
-Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70%
-Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 81,75%
-Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76%
-Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76,35%
-Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
-Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 66%
-Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 61%
-Στους 45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 56%
Όσον αφορά στις δόσεις των εμβολίων που περιμένουμε, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και ότι αναμένουμε την επιβεβαίωση για τις δόσεις από την Johnson & Johnson.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε ότι για το διάστημα 24-30 Μαΐου, στα 19 νησιά έχει καταγραφεί πάνω από 90% πληρότητα στα ραντεβού. Ωστόσο, σε πέντε νησιά και συγκεκριμένα σε Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο, τα ποσοστά είναι μικρά και συγκεκριμένα κάτω από 35%.
Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν νοσήσει. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τρίτη αλλάζει η τακτική και αφορά δύο κατηγορίες:
-Όσοι έχουν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα, θα δικαιούνται εμβολιασμό έξι μήνες μετά και το ραντεβού τους θα ακυρώνεται αυτόματα. Πριν παρέλθει το εξάμηνο, θα έρχεται ειδοποίηση για νέο ραντεβού.
-Όσοι νοσήσουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, θα ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού και θα εμβολιάζονται 6-12 μήνες μετά.